- Sannsynlig at Dereka ble voldtatt

16 år gamle Dereka Maria Mikula ble trolig voldtatt før hun ble drept i Son den 15. mars i fjor. Det slo rettsmedisiner Kari Ormstad fast i lagmannsretten torsdag.

18.03.04 15:37

Den tiltalte 21-år gamle Jan Erik Breida ble dømt for drap, men frikjent for voldtekt i Ytre Follo tingrett i november i fjor. Tingretten skrev i sin begrunnelse at den ikke fant det bevist at Dereka var utsatt for voldtekt eller andre seksuelle overgrep.

Frikjennelsen for voldtekt var kanskje den viktigste grunnen til at Breida ble dømt til 13 års fengsel, og ikke 19 år, slik påtalemyndigheten la ned påstand om.

Påtalemyndigheten anket rettens avgjørelse på dette grunnlag, og ser ut til å ha sterkere bevis for voldtekt i ankesaken.

Før ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett ba påtalemyndigheten professor i rettsmedisin, Kari Ormstad, skrive et tillegg til obduksjonsrapporten med særlig søkelys på om det var en mulighet for at 16-åringen ble voldtatt før hun ble drept.

- Dersom man gjør noe frivillig så skjer det ting med kroppen vår som gjør at vi ikke får skader. Her tyder det på at det benyttet en viss kraft, konkluderte Ormstad overfor retten.

Forsvarer, advokat Bjørn Haugen var overrasket etter torsdagens gjennomgang. Overfor NTB sier han at det var flere ting i gjennomgangen fra rettsmedisinerne som avvek fra konklusjonene i tingretten.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.