RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Screening bekjemper livmorhalskreft

Screening har ført til redusert forekomst og lavere dødelighet av livmorhalskreft.

(SIDE2): I Norge har innføringen av et nasjonalt masseundersøkelsesprogram (screening) mot livmorhalskreft, sannsynligvis medvirket til en gunstig utvikling med redusert forekomst og lavere dødelighet av denne kreftformen.

Forekomsten av livmorhalskreft i perioden 2000-2004 var om lag halvparten av forekomsten i årene 1970-1974. Det fremgår av en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Offentlig koordinert screening mot livmorhalskreft startet i 1995.

- Vi har sett en nedgang på 25 prosent i sykelighet, og 32 prosent i dødelighet, sier Tor Haldorsen ved Kreftregisteret til Side2.

- Bør bli flinkere
Livmorhalskreft er den niende mest vanlige kreftformen blant kvinner, og rundt 300 kvinner rammes årlig. Hos mange oppdages livmorhalskreft på et tidlig stadium. Årsaken til det er nettopp at mange kvinner følger screeningprogrammet, og tar celleprøver jevnlig

Haldorsen påpeker at kvinner i alderen 25 til 65 år anbefales å ta prøver hvert tredje år.

- Det er fortsatt et forbedringspotensial når det gjelder andelen som screenes, sier Haldorsen.

Han opplyser at dekningsgraden av kvinner som tar en slik prøve har steget fra 72 til 78 prosent i 2004.

- Det er bra, men vi ønsker at det skal være høyere. Vi tror det kunne forhindret tilfeller av livmorhalskreft. Blant dem som får, viser det seg at over halvparten ikke har tatt prøvene.

Årsaker
Ifølge Kreftoreningen viser forskning at livmorhalskreft kan være resultat av en virusinfeksjon (HPV). Det finnes over 100 typer av HPV-viruset. Bare noen få av disse gir økt risiko for livmorhalskreft. Viruset smitter ved seksuell kontakt, og rundt 80 prosent av alle kvinner smittes i løpet av livet. Bare en til to prosent utvikler celleforandringer og eventuelt livmorhalskreft.

Det kan imidlertid være nok med én seksualpartner for å bli smittet med HPV-viruset, men mange partnere øker risikoen. HPV-viruset kan også forårsake kjønnsvorter. Kvinner som har kjønnsvorter har kanskje større risiko for å utvikle livmorhalskreft enn andre.

Røyking ser også ut til å øke risikoen for utvikling av denne kreftformen.

Følg med på siste nytt innen helse & trening her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere