RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Se og Hør betaler svart

Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX
Sist oppdatert:
Skandaleforfatteren Håvard Melnæs hevder Se og Hør betaler de mest sensitive kildene under bordet.

OSLO FORUM (Nettavisen ): Kjendiser og vanlige folk har mottatt alt fra 10.000 til svimlende 100.000 kroner for å tipse om saker eller stille opp på reportasjer.

Se innslag på TV 2 Sumo

Under Se og Hør-høringen mandag ettermiddag tok mannen som er årsaken til at norsk presse samles for å diskutere sjekkheftejournalistikk, ordet:

- Både kjendiser og kilder har mottatt svart betaling fra Se og Hør, sa Håvard Melnæs, forfatteren bak boka om Se og Hørs indre liv En helt vanlig dag på jobben.

Les også:
Ja, vi betalte for bryllupet
Nelvik angrer på Ari-bilder
Les Se og Hør-rapporten

Han utdypet svaret:

- Journalister og redaktører i Se og Hør har så sensitive kilder at de tyr til svart betaling - i form av kontanter, sjekker, og også i form av andre ytelser. Disse utbetalingene gjemmes bort i regnskapene på forskjellige måter.

Sjefredaktør Odd Johan Nelvik tilbakeviste at bladet betaler sine kilder svart, men innrømmet delvis at det har skjedd før i tiden. Han svarte følgende:

- Dette er en praksis fra Melnæs’ tid i Kristiansand. Det har vi ryddet opp i, sa Nelvik.

Se høringen på TV 2 Sumo:
Bolk 1
Bolk 2

Spaning
I rapporten, som er skrevet av Gunnar Bodahl-Johansen, kommer det fram at Se og Hør ikke er alene om diskutable arbeidsmetoder.

Journalist i Dagbladet, Ulf Andre Andersen, forteller at avisa fulgte nøye med på hva som foregikk utenfor slottet i forbindelse med kronprinsbryllupet.

- Vi satt utenfor og noterte bilnummer. Det kunne vi gjøre hele dagen. Men det samme kan vi gjøre utenfor et lensmannskontor i forbindelse med et drap. Jeg kaller ikke dette for systematisk spaning, men vi kan følge nøye med rundt de personene som er i nyhetsbildet, sier Andersen.

Også VG innrømmer spaning i rapporten.

- Vi gjorde det da Bruce Springsteen inntok Grand Hotell, vi har gjort det i forbindelse med de kongeliges bevegelser og i noen andre spesielle saker, sier avdelingsleder i Rampelys i VG, Espen Olsen Langfeldt. 31

Tipssystemet er det samme
I rapporten kommer det også fram av avisene og kjendisblandenes tipssystemer er de samme over alt.

- Forskjellen er bare hvilke saksområder det tipses om, sier journalister som har jobbet i både Se og Hør, Dagbladet og VG, står det i rapporten.

Erik Tumyr, som har jobbet i både VG og Se og Hør, sier at tipsordningene fungerer på akkurat samme måte.

- Jeg tror ikke man har noen på en lønningsliste, men får de tipsene man trenger for penger, sier han.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere