*Nettavisen* Nyheter.

- Senker meg ikke ned på hans nivå

PITBULL-OLAF: Olaf Thommessen står med en rykende fersk bok "På Innsiden utenfor" i hånda. Lars Sponheim får juling og leserne får noen unike innblikk. Foto: Bjørn Lecomte

Bokaktuelle Olaf Thommessen er dritt lei Sponheims baksnakking.

12.09.08 06:26

(iOslo.no) Tidligere nestleder i Venstre, Olaf Thommessen (42), gir partileder Lars Sponheim en real omgang juling i sin nye bok «På innsiden utenfor».

«Mot dumhet kjemper selv gudene forgjeves. Når man står overfor en person som Lars, med en begrenset evne til å se noe annet enn sine egne interesser, kan man faktisk ikke vinne fram,» skriver Thommessen om Sponheim i boka.

Sponheim har ikke svart på pressens henvendelser før Dagbladet skal ha fått ham i tale, og da skal han ha sagt at han «ikke er psykolog». Sponheim selv sier til iOslo.no at han overhodet ikke har sagt noe slik til Dagbladet, og heller ikke til NRK at Thommessens uttalelser er en «personlig tragedie».

- De har tillagt meg sitater som jeg ikke har kommet med. Jeg vil ikke kommentere boken hans, sier Sponheim til iOslo.no.

Les også: - Lars er dum

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

iOslo.no møtte Olaf Thommessen og der utdypet han hva han mener om Sponheim:

- Den type utfall han kommer med nå har jeg levd med i mange år. Det vil være fornuftig av ham å lese boken før han kommer med sleivspark. Jeg senker meg ikke ned på hans nivå, sier Thommessen og legger til at Sponheim absolutt ikke er eneforvalter av sannheten.

- Var du og Lars Sponheim noen gang venner?

- Vi samarbeidet bra inntil han begynte å spille om posisjoner. Han har aldri sagt noe av dette direkte til meg, bare baksnakket meg i hytt og vær til pressen og partikolleger. Dét er ikke grunnlag for et godt vennskap, sier en meget tydelig Thommessen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

SLÅR HARDT MOT SPONHEIM: Olaf Thommessen er ikke nådig i karakteristikken av sin tidligere leder, Lars Sponheim. Bildet er tatt i forbindelse med et landsmøte i Molde. Foto: Scanpix

Han vil likevel understreke at denne boken ikke handler om Venstres omstridte leder.

Hjerneblødning og kampen
- Nei, den handler jo ikke om han. Jeg vil formidle erfaringer rundt et liv som har vært for ytrestyrt. Folk har ment mye om meg, og jeg vil ansvarliggjøre meg selv i boka. Kanskje folk kan lære? Jeg har vært for lite bevisst og gjort ting av de gale grunnene, forteller han.

I september 2005 falt Olaf om i skogen med hjerneblødning. Han kjemper seg ut av skogen og får hjelp. Det som skjedde etterpå har gått sterkt inn på ham.

- Da opplevde jeg å bli hentet av min avdøde mor, men det sa jeg nei til. Jeg ville tilbake til barna, forteller han.

- Trodde han skulle dø
Intens jobbing, stress og voldsom profilering tok plutselig slutt, men den svært populære politikeren overlevde.

- Etter at jeg falt om fikk familien beskjed om å ta farvel. Prognosene var alt fra psykotisk til ufør. Ikke en av dem dreide seg om at jeg skulle bli frisk, sier han skjærer et smil.

Det så dystert ut, men bedringen kom. Likevel var ikke livet som før.

Trist og redd
- Det var episoder på sykehuset hvor jeg var veldig trist og redd. Jeg hadde lenge problemer med å sovne, jeg var redd for å forsvinne, innrømmer han.

Da han omsider ble frisk nok til å leve normalt, nektet han å innse at han måtte roe seg ned.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORELSKET: vendela Kirsebom er i dag sammen med coachen Ewald Eilertsen. Foto: (Scanpix)

- Jeg trodde jeg hadde lært av hjerneblødningen, men jeg var så opptatt av å vise barna og alle at jeg var helt frisk så fort som mulig. ”Jeg er ikke så syk”, fortalte jeg folk. Jeg var for opptatt av å vise meg fram.

Men han tok snart en avgjørelse, og med minnefond-saken, trakk han seg ut av politikken i slutten av 2007. Nå lever Olaf et temmelig ordinært liv, med unntak av å fortsatt være rikskjendis. Han kjører barna hit og dit, trener, vekker jentene sine, smører matpakker og lager middag. Tilværelsen som politisk pitbull er over, og han vurderer ikke comeback.

Lei av seg selv
- Nei, det ville forbauset meg noe veldig, ler han.

Ble du noen gang lei av å snakke og skrive om deg selv da du holdt på med denne boken?

- Å, ja! Jeg ble veldig lei av meg selv, og måtte ha hjelp til å holde meg ærlig i skriveprosessen helt til slutten.

Les flere nyheter på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag