*Nettavisen* Nyheter.

- Sex-misbrukt i barnehagen

I over ett år skal barnehageassistenten ha forgrepet seg på en fire år gammel gutt i barnehagen.

02.03.06 10:51

Overgrepene fant sted fra august 2002 til september 2003 i en barnehage i Østfold.

Denne uken møtte mannen i Borgarting tingrett, tiltalt for å ha forgrepet seg på gutten.

Det var barnehagen selv som gikk til anmeldelse av mannen i september 2003.

Fortalte pappa
Saken ble oppdaget da gutten selv fortalte om befølingen til sin far.

Ifølge gutten skal overgrepene ha funnet sted blant annet på «dokkerommet» og «bilrommet» i barnehagen.

Kort tid etter at guttent fortalte om overgrepene til sin far, ble barnehageassistenten kalt inn på teppet til styreformannen i barnehagen. Der ble han konfrontert med påstanden om overgrep.

Mannen ble da helt stille og sa ikke et ord.

Styreformannen har forklart at denne reaksjonen var så sterk at mannen med en gang ble fraktet til voksenpsykiatrisk poliklinikk for en akuttavtale.

Barnehageassistenten ble deretter anmeldt, og samtidig suspendert fra stillingen.

Fikk krisehjelp
Anmeldelsen førte til sterke reaksjoner fra familiene som hadde tilknytning til barnehagen. I barnehageavdelingen hvor mannen jobbet var det 17 barn og fire voksne.

Familien som ble rammet, mottok krisehjelp da overgrepet ble oppdaget

I Fredrikstad tingrett i fjor ble mannen dømt til halvannet års fengsel.

Han ble dømt for å ha forgrepet seg på et barn som er under 10 år gammelt, og for å ha skaffet seg seksuell omgang «med misbruk av stilling eller tillitsforhold.»

26-åringen ble også fradømt retten til å inneha «lønnet eller ulønnet stilling eller verv som medfører omsorgen for barn».

- De som ikke kan sette grenser for sine seksuelle handlinger overfor barn, bør heller ikke være den som påtar seg verv som speiderleder eller trener for lilleputtlaget i ishockey. Foreldre skal trygt kunne sende sine barn til barnehage, skole og fritidsaktiviteter uten at de skal risikere å bli utsatt for seksuelle overgrep.

I tillegg til fengsel og tap av retten til å jobbe med barn, ble han også dømt til å betale 75.00 kroner i oppreisning til gutten.

Ifølge dommen skal ikke gutten ha funnet episodene ubehagelige.

- Man vet imidlertid lite om hvordan dette vil bli i tiden framover. Man vet at seksuelle overgrep mot små barn blant annet kan føre til senere posttraumatiske stresslidelser, heter det i dommen.

Frifunnet av juryen
Det er andre gang saken er oppe i lagmannsretten. I fjor høst ble mannen frifunnet av juryen i Borgarting lagmannsrett. Den kjennelsen ble derimot satt til side, og derfor kom saken nå opp på nytt.

26-åringen hadde forut for overgrepene jobbet i tre andre barnehager, men uten å forgripe seg på noen barn.

Mannen har heller aldri tidligere vært straffet for lignende forhold.

- Saken er en kjempebelastning for min klient. Det er nå to og et halvt år siden han ble anmeldt, i tillegg er det ekstra belastende siden han ble frifunnet av juryen i fjor høst, sier mannens advokat Anne Marstrander til TV 2 Nettavisen.

Onsdag ble saken avsluttet i lagmannsretten. Da la aktor i saken ned påstand om to års fengsel, hvorav seks måneder betinget. I tillegg ble det lagt ned påstand om erstatning til jenta, begrenset oppad til 100.000 kroner.

Dom i saken er ventet i løpet av et par uker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag