*Nettavisen* Nyheter.

- «Sexoffer» (12) hjernevasket av mor

Foto: Aleksander wiken

Moren overbeviste sin datter om at hun var utsatt for overgrep. Nå er en 30-årig mann frikjent.

01.04.08 12:52

(iBergen.no) Den gifte småbarnsfaren (30) var tiltalt for ved flere anledninger i over ett år å ha befølt en 12 år gammel jente. Men Bergen tingrett frifant mannen blankt etter at jenta ga en stotrende forklaring for retten.

Ble ikke trodd
Jentas troverdighet fikk seg en alvorlig knekk da hun endret sin forklaring på sentrale punkter. Det hun tidligere hadde sagt i politiavhør kunne hun ikke huske, mens nye detaljer om hendelsesforløpet dukket opp i stedet.

Den overraskende vendingen fikk aktor til å reagere med skepsis. Ved rettssakens slutt ba politijuristen om at 30-åringen måtte frifinnes, mens jentas bistandsadvokat trakk kravet om erstatning fra tiltalte. Også retten sa seg enig i at saken hanglet.

«Retten har kommet til at tiltalte blir å frifinne idet det etter bevisførselen i retten ikke anses bevist ut over enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte har forholdt seg som i tiltalebeslutningen.» heter det i dommen.

- Vikarierende motiv
I en psykologuttalelse fra Barne- og Ungdomspsykiatrisk Poliklinikk (BUP) kom det også fram at jenta ikke viste tegn på å ha vært utsatt for seksuelle overgrep og den eneste informasjonen psykologen hadde om dette kom fra hennes mor. At det under rettssaken viste seg at overgrep hadde vært et mye debattert emne mellom mor og datter styrket rettens tvil.

Mannen ble dermed frifunnet, men retten ville ikke ta stilling til hvorfor jenta skulle trekke en overgrepsløgn hele veien til rettssalen.

«Det anses (...) ikke nødvendig å gå nærmere inn på en vurdering av hvorfor fornærmede har forklart seg slik hun gjorde, herunder om dette kan begrunnes i andre eller vikarierende motiver. Likeledes faller det heller ikke innenfor de spørsmål retten først og fremst skal ta stilling til å vurdere om og i hvilken grad mor kan ha innvirket på fornærmedes forklaring.» skriver retten.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag