RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sikrest uten hjelm

Sist oppdatert:
Sykler du med hjelm er det større sjanse for å bli truffet av en bil. Skulle du til alt overmål sykle i en sykkeldrakt, er faren for å bli påkjørt enda større, viser forskning.

Det høres unektelig rart ut å oppfordre til å sykle uten hjelm. Men den engelske forskeren Dr. Ian Walker fra University of Bath i Storbritannia har gjennomført et forsøksprosjekt som underbygger påstandene. Utstyrt med et ultralyd-apparat som målte avstanden til passerende biler, la han ut på risikoferd langs landeveiene.

I forsøkene brukte han hjelm halvparten av tiden, og målte så avstanden til passerende biler. Resultatene viste at passeringene i gjennomsnitt skjedde 8,5 cm nærmere når han brukte hjelm, skiver forskning.no.

På ferden ble han truffet en gang av en buss og en gang av en lastebil - begge gangene mens han hadde hjelm på hodet.

Forskeren mener bilistene beregner sikkerhetsmargin ut fra hvordan syklisten ser ut. Ser syklisten ut som et offroad-fantom i fancy bekledning, vil bilisten forutsette at syklisten er skjerpet og ikke vingler ut i veien. Hjelmen er med andre ord med på å gi et falskt bilde av en rutinert syklist.

Som en del av eksperimentet utstyrte Walker seg også med en kvinnelig parykk. Da bøyde bilistene unna, og gav ham fjorten centimeter mer klaring.

Selv med disse testresultatene understreker forskeren at hjelmen har sin misjon, spesielt i lave hastigheter. Men blir du truffet av en bil, er det mer tvilsomt om hjelmen hjelper, mener dr. Ian Walker fra University of Bath.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere