RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sjefen må være på jobb

Sist oppdatert:
- Det er helt avgjørende at sjefen er på jobb i en krisesituasjon, mener generalsekretær Jonas Gahr Støre i Norges Røde Kors. Han gikk på jobb samme dag som katastrofen skjedde.

Ledelsen i Norges Røde Kors var på jobb søndag ettermiddag og hadde møter med representanter for alle operative avdelinger, opplyser Jonas Gahr Støre til TV 2 Nettavisen.

Fra morgenen holdt Gahr Støre løpende kontakt med Røde Kors-president Thorvald Stoltenberg og utenlandssjef Halvor Fossum Lauritzen.

Tre dager før Bondevik
Gahr Støre fant det riktig å være til stede på jobben allerede 2. juledag, i motsetning til statsministeren og utenriksministeren.

- Det er helt avgjørende, mener jeg, i en slik situasjon. Det er også et ansvarsprinsipp i det offentlige, at den som har ansvaret i en normalsituasjon også har ansvaret i en krisesituasjon.

- Gjør du deg noen tanker om at det gikk over tre døgn før statsministeren kom på jobb, og over ett døgn før utenriksministeren kom på jobb?

- Ja, det gjør jeg, men det er ikke tanker jeg vil dele med noen nå, sier Gahr Støre.

Han vil ikke kritisere regjeringens håndtering av katastrofen.

- Det blir feil bruk av krefter og fokus å bruke tid på det nå, sier han.

Støtte for de ansatte
Som leder er det viktig å være til stede og ta ansvar, og støtte ansatte som tar avgjørelser de kanskje aldri tidligere har stått overfor, sier generalsekretæren.

- Det beste er å bare være til stede og være synlig, og la de andre gjøre jobben sin. Det meste skal fungere automatisk når ting skjer.

- Har det vært viktig for deg personlig å være på jobben?

- Ja, det har det vært. Det har gått veldig greit, veldig på skinner. Mens vi snakker nå, går det 50 tonn med utstyr fra Gardermoen i form av et feltsykehus med vannrensing for en million liter vann i døgnet, sier Gahr Støre.

På jobb hver dag
Om lag halvparten av hovedkontoret til Norges Røde Kors på rundt 200 ansatte var direkte involvert i katastrofearbeidet i romjulen.

- Folk avbrøt ferien og stilte opp uoppfordret for å delta, sier Gahr Støre.

- Hvor mye var du selv på jobb?

- Jeg har vært på jobb hver dag. Det har stort sett vært jobbing fra sju om morgenen til midnatt. Men jeg føler et ansvar for å si at vi må være profesjonelle. Det er ikke profesjonelt å slite seg ut.


Fører logg
Regjeringskilder klaget overfor TV 2 Nettavisen torsdag på at Statsministerens kontor etter press fra mediene måtte bruke flere dagsverk på å få laget to pressemeldinger på kartlagt aktiviteten til statsministeren og utenriksministeren de første dagene etter flodbølgen.

Generalsekretæren i Norges Røde Kors kan derimot raskt redegjøre for aktiviteten i organisasjonen den første tiden etter flodbølgen.

- Vi loggfører og dokumenterer alt vi gjør fra time til time, og fra dag til dag, opplyser han.

Dette bruker organisasjonen blant annet i arbeidet med å få til et best mulig samspill mellom arbeidet i utlandet og i Norge.

- Vi kjører stram koordinering ute, og veldig desentralisert hjemme. Alle 19 distrikter tar ansvaret i sitt område, som de kjenner best.

Avbrøt Kjell Magne Bondevik og Jan Petersen juleferien for sent etter flomkatastrofen?
Ja
Nei
Bare Petersen kom for sent på jobb
Bare Bondevik kom for sent på jobb

Se resultat

Først med liste
Norges Røde Kors satte raskt i gang med å skaffe en oversikt over den samlede kapasiteten organisasjonen kunne tilby fra sine 19 avdelinger av utstyr og personell.

- Det gikk slag i slag. Jeg tror vi var først ute med en liste til hovedorganisasjonen i Geneve, sier Gahr Støre.

Han er fornøyd med samarbeidet med Utenriksdepartementets humanitær avdeling.

- Den har vært nær og ubyråkratisk. Vi har fått grønt lys på det vesentlige vi har bedt om, uten formelle søknader.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere