RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sjeleglad for at ingen ble skadd

Foto: Arne Lutro
Museumsdirektør Gunnar Sørensen er sjeleglad for at ingen ble skadd i det brutale ranet på Munch-museet. Han er dypt sjokkert og bekymret for de verdensberømte bildene.

Sørensen mener det ville vært svært vanskelig å sikre «Skrik» og «Madonna» bedre mot væpnet ran, og han sier de ansatte har opptrådt slik de skulle:

- Med en pistolmunning mot hodet er det bedre å la bildet gå enn at personer blir skadd, sier han.

Den ene kvinnen som ble direkte truet, er fraktet til lege, og de andre ansatte er tatt hånd om. Gunnar Sørensen sier at alarmen gikk som forutsatt og politiet ble varslet. Rutinene har fungert.

- Hvis dørene skulle bli låst når alarmen gikk, ville vi hatt en situasjon med desperate, bevæpnede ranere innelåst sammen med museumsgjester og ansatte. Det ville vært mye mer risikofylt, sier han.

Munch-museet har en stille alarm, nettopp for å unngå panikk i slike situasjoner. Alarmen går direkte til politiet, og de var på pletten nesten umiddelbart.

Ikke gi oppskrift
Sørensen vil ikke si så mye mer om detaljene i museets sikkerhetsopplegg.

- Han sier det ikke er noen grunn til å mistenke ansatte eller tidligere ansatte på museet for å ha samarbeidet med ranerne.

- Det var ikke nødvendig med inngående kjennskap til museets sikkerhetsrutiner for å begå ranet, sier han.

Han mener det aldri vil være mulig å gardere seg 100 prosent mot ran og tyverier.

Bildene på Munch-museet er bare forsikret når de deltar på utstillinger på andre museer. Sørensen understreker at det ikke er noe stort poeng i å forsikre uerstattelige bilder:

- Jeg kan ikke gå ut på markedet med masse penger og kjøpe et nytt Skrik, sier han.

Løsepenger
Han kan ikke tro at det er noe marked for de to bildene, verken legalt eller illegalt.

- Men alt er mulig. Et krav om løsepenger er kanskje mer relevant, sier han.

Sørensen sier at museet fortløpende går gjennom sine rutiner, og at de selvsagt vil gjøre det etter denne hendelsen. Mandag morgen skal museumsledelsen vurdere når museet skal åpne igjen:

- I et museumsmenneskes liv er dette en tragedie. Mange kommer til Munch-museet nettopp for å se disse to bildene. Dette er kunstverk som tilhører menneskeheten, sier han.

Ettersom ranerne har fjernet rammene på bildene, er Sørensen bekymret for om bildene er ødelagt. Begge bildene er på under en kvadratmeter i størrelse.

- Vi vet jo ingenting om bildenes tilstand, sier han

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere