Gå til sidens hovedinnhold

- Sjokk blant bilistene

JESSHEIM (TV 2 Nettavisen): Glasskår i veibanen, gråtende barn og titalls totalskadde biler var synet som møtte bilistene på E6 ved Jessheim fredag morgen. - Alle bilene krasjet rundt meg, sier Ken Aksel Kristoffersen.

Øyenvitner forteller om en stemning av sjokk og alvor under de dramatiske kjedekollisjonene.

- Alle bilene krasjet rundt meg. Et lite barn i bilen foran meg ble tatt hånd om av redningspersonell da moren ble hentet av ambulansebil og fraktet på sykehus, forteller Ken Aksel Kristoffersen til TV 2 Nettavisen.

Han klarte så vidt å styre unna bilene som sekunder før hadde braket sammen på strekningen mellom Jessheim og Kløfta.

- Bilen bak meg kjørte inn i autovernet og det var like før jeg kjørte inn i de andre bilene. Da jeg kom ut av bilen, var stemningen preget av sjokk og alvor, sier han.

Dominoeffekt

- Det hele begynte i nordgående retning. En person fikk sleng på bilen, og bilene bak kjørte dermed rett i hverandre. En person i sydgående retning ble trolig nysgjerrig eller skremt av dette synet, og bremset opp. Dermed oppsto det kollisjon også i denne retningen, forteller politibetjent Bård Hoff ved Romerike politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Hoff var med på å rydde veibanen fri for biler og glasskår fredag formiddag.

16 ble skadd
Kristoffersen er en av de få som unngikk å få skade på bilen sin etter at det oppsto fire kjedekollisjoner ved 09-tiden fredag morgen.

Til sammen 16 personer ble skadd i ulykkene, som trolig skyldes tåke og glatte veier. Minst 40 kjøretøyer, deriblant en buss, to lastebiler og tre ambulanser var involvert. Det er store materialle skader på kjøretøyene. Mange av bilene er totalvrak.

- Det har vært veldig vanskelige kjøreforhold i dag, og veldig glatt veibane. Og så har ikke folk byttet om til vinterdekk, så det er nok en del av årsaken til ulykkene, sier politibetjent Bård Hoff.

Ikke saltet
Ulykkestrekningen var ikke saltet før de omfattende kjedekollisjonene, slik det ble opplyst tidligere i deg.

– Vi hadde en saltbil på denne strekningen bare 15 minutter før den første ulykken, men det ble likevel ikke foretatt noen salting av veibanen. Bilen foretok en rekke bremseprøver, som sammen med visuell kontroll, dannet grunnlag for beslutningen om ikke å salte på dette tidspunkt, sier distriktsvegsjef Nils-Erik Bogsrud i Statens vegvesen Romerike.

– Jeg kjørte selv strekningen bare vel kvarteret før kjedekollisjonene skjedde. Da merket jeg ikke at kjørebanen var iset, sier Bogsrud til NTB.

– Man kan ikke gardere seg mot klimatiske endringer. Alt tyder på at slike endringer er årsaken til at veibanen i det aktuelle området ble glatt på rekordtid, sier distriktsveisjef Bogsrud.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger