RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skal vurdere endring av patron i kammeret-praksis


FORLENGET BEVÆPNING: Justisminister Anders Anundsen (Frp) på pressekonferanse i Nydalen sist uke der han varslet at den midlertidige bevæpningen av politiet forlenges til 15. oktober og at politidistriktene får nye rapporteringsrutiner når det gjelder vådeskudd.
FORLENGET BEVÆPNING: Justisminister Anders Anundsen (Frp) på pressekonferanse i Nydalen sist uke der han varslet at den midlertidige bevæpningen av politiet forlenges til 15. oktober og at politidistriktene får nye rapporteringsrutiner når det gjelder vådeskudd. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Justisminister Anders Anundsen (Frp) bekrefter at Politidirektoratet skal se på retningslinjer rundt våpenhåndtering på nytt.

Politidirektoratet skal nå vurdere om det er behov for å endre retningslinjene for hvordan politiet bærer våpen, ifølge justisminister Anders Anundsen (Frp).

Les også: Ropstad om politiets våpeninstruks: - Det er noe som ikke stemmer

Skriftlig svar

Det kommer fram i et skriftlig svar til Stortinget fra statsråden tirsdag.

«Politidirektoratet vil vurdere om det er behov for å endre deres retningslinjer når det gjelder operativ vurdering av hvordan våpenet skal bæres, herunder om det fortsatt skal være patron i kammeret», skriver Anundsen.

Politiets praksis i dag er at våpen skal være ladd og usikret i hylsteret, noe blant andre forsvarstopp Robert Mood har reagert på.

Skjerper rapporteringsrutiner

I sitt svar til stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) bekrefter Anundsen også at Politidirektoratet har innført en ny rapporteringsplikt for vådeskudd.

«Jeg mener rapporteringsrutinene rundt vådeskudd har vært for dårlig, og Politidirektoratet har nå innført rapporteringsplikt til seg på alle vådeskudd», heter det.

- Det er bra at vi nå får vite mer om om politiets bevæpning og får tall og fakta på bordet om vådeskudd og andre hendelser. Dette viser jo også litt av utfordringen med dagens bevæpning. Vi ser en sterk økning i antall vådeskudd, sier Kjell Ingolf Ropstad til Nettavisen.

VIL HA DISKUSJON I STORTINGET: - Det er et spørsmål hvor lenge en midlertidig bevæpning kan kalles midlertidig, sier Kjell Inge Ropstad i Kristelig Folkeparti.

Han spør seg hvorfor ikke Anundsen kom med denne informasjonen da han redegjorde for Stortinget og mener veien videre når det gjelder bevæpning er en diskusjon Stortinget må ta når de samles igjen etter valget.

- Stortinget kan ikke ha fullt innsyn i trusselvurderingen og det som ligger til grunn, men det er et spørsmål hvor lenge en midlertidig bevæpning kan kalles midlertidig. Vi må blant annet inn i diskusjonen om alternativer til den bevæpningen vi har i dag, sier Ropstad.

Han sier fjerning av patron i kammeret-praksis kan være et mulig skritt tilbake til normalen.

Selv er han tilhenger av et mest mulig ubevæpnet politi. Begrunnelsen er at tung bevæpning kan føre inn i en negativ spiral og at dagens bevæpning fører til et økende antall vådeskudd.

Fakta: Vådeskudd i politiet

Klikk for å åpne faktaboksen
 
 • 4 vådeskudd i 2011
 • 2 vådeskudd i 2012
 • 6 vådeskudd i 2013
 • 9 vådeskudd i 2014
 • 16 vådeskudd i 2015

Ifølge Politidirektoratet skjedde 23 av de rapporterte vådeskuddene i perioden i forbindelse med tømming eller nedspenning av våpen utenfor nedspenningskasse. Fire avfyringer har skjedd i forbindelse med trekkøvelse eller klikkøvelse, mens tre utilsiktede avfyringer skjedde ved pussing av våpen.

(Kilde: Anders Anundsen i svar til Stortinget)


Har funnet 37 vådeskudd-hendelser

Anundsen har skaffet seg oversikt over antallet vådeskudd de siste fire årene, selv om han understreker at tallmaterialet er usikkert. Politidirektoratet opplyser at det ble rapportert totalt 37 vådeskudd i årene 2011-2015, 16 av dem i år.

Sju alvorlige hendelser

Anundsen forteller at Justis- og beredskapsdepartementet er gjort kjent med følgende alvorlige hendelser:

 • 19. januar i år i Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt. Politiet bisto Mattilsynet med å avvikle dyrehold. Dyreeieren forsøkte å ta hånd om våpenet til en tjenesteperson. Det ble ikke avfyrt skudd. Hendelsen regnes således ikke som et vådeskudd.
 • I januar 2015 ble Spesialenheten for politisaker gjort oppmerksom på en hendelse ved Nordre Buskerud politidistrikt hvor et skudd var gått av og inn i en dør i politiets lokaler.
 • På Kristiansund politistasjon gjennomførte en tjenesteperson den 27. april i år  trekkøvelser med pistol, og det ble ifølge POD avfyrt et vådeskudd. Ingen personskade, men skade i vegg og speil i tilstøtende rom.
 • På Lillestrøm politistasjon gjennomførte en tjenestepersonen den 4. juni i år trekkøvelser med pistol. Det ble ifølge POD avfyrt et vådeskudd. Ingen person eller materielle skader. Hendelsene i Kristiansund og Lillestrøm er under etterforskning av Spesialenheten for politisaker.
 • Politivakta i Stavanger den 28. juli i år: En person kom inn på politivakta og tok seg over skranken og angrep polititjenestepersonen på innsiden av skranken. I basketaket som oppsto fikk gjerningspersonen avfyrt et skudd med tjenestemannens pistol mens pistolen var i hylstret. Denne hendelsen regner ikke Politidirektoratet som vådeskudd. Den inngår således ikke i tallmaterialet.
 • I Sauda 7. august i år gikk et vådeskudd av mens våpenet var i hylsteret og gikk gjennom buksebenet og ned i gulvet. Det oppstod ingen personskade.
 • Mandag 10. august 2015 gikk et vådeskudd av ved Gjøvik politistasjon. Skuddet gikk i gulvet og rikosjerte i en vegg. Ingen ble truffet av skuddet og skadet.


Ingen av disse vådeskuddene er i følge Politidirektoratet avfyrt i nærheten av publikum. Hendelsen i Stavanger skyltes et direkte angrep mot tjenestemann.

Vådeskuddene i politiet er blitt en del av den politiske diskusjonen om den midlertidige bevæpningen av politiet, som ble innført i november i fjor. Tiltaket gjelder nå til til 15. oktober.

Les også: Forlenger bevæpning - utreder bruk av elektrosjokkvåpen

TJENESTEVÅPEN: Politiets standard tjenestevåpen, pistolen P30L Variant 1 fra Heckler & Koch, fotografert hos Norsk Jakt på Lysaker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere