- Skaugum kan bli et tapssluk

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Professor advarer kronprinsparet.

22.04.09 13:32

(SIDE2:) Kronprinsparet har et ønske om å legge gårdsdriften på Skaugum om til økologisk drift. Professor Normann Aanesland ved universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås mener de bør la være.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Fraråder
- Jeg vil fraråde kronprinsparet å gjøre en veldrevet gård om til et tapssluk. Økologisk landbruk er totalt ulønnsomt og finansieres av skattebetalerne gjennom kolossale subsidier, sier Aanesland til VG.

Han mener at kronprinsparet bør tenke seg om før de legger om bare fordi økologisk landbruk er i vinden om dagen.

Det er imidlertid ikke leder for Statens kontrollorgan for økologisk landbruk, Debio, enig i.

- Det er god økonomi i dette og i overgangsfasen får bøndene en kompensasjon for eventuell avdelingsnedgang, sier Gjermund Stormoen til avisen.

Mijøvennlig og god samfunnsøkonomi
Fellesorganisasjonen for økologisk produksjon og forbruk (Oikos) mener det bør vektlegges at miljøet og samfunnet tjener på økologisk drift på Skaugum, og reagerer på uttalelsene fra Aanesland.

- Aanesland ignorerer det som svært mange andre ser at økologisk driftsform samlet er godt for miljøet, helsa, klima – og derfor er god samfunnsøkonomi, sier Reidar Andestad. Skal en si noe om økonomi for samfunnet må en også ta med hele bildet, hva fellesskapet får igjen og ikke bare hva staten betaler, sier Reidar Andestad, daglig leder i Oikos.

Oikos håper at mange lar seg inspirere av at kronprinsparets gård på Skaugum nå ønsker å drive økologisk, vi trenger langt flere økologiske bønder i Norge for å dekke behovet for økologisk sunn mat, sier Andestad.

Eiendommer
Om kronprinsparet legger om til økologisk landbruk, følger de slektningen prins Charles som i årevis har drevet økologisk på sine gårder.

Landbruksutvalget i Asker kommune antyder imidlertid onsdag at de vil si nei til kronprinsparets ønske om å skille ut to eiendommer på Skaugum. Lederen sier at om de lar kronprinsparet få lov til å selge unna ubebodd eiendom åpner de for at alle gårder må få lov til å gjøre det samme.

Aftenposten skriver at utvalget foreløpig har utsatt behandlingen til 26. mai. Alt i alt vil Haakon og Mette-Marit skulle ut 11 parseller, hvorav ni er bebodde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.