RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skjønner at folk føler seg lurt

Sist oppdatert:
Ida Hjort Kraby ble valgt som barneombud fordi hun er jurist. Roar Edvardsen har vært advokat i 15 år, men ble ikke engang innkalt til intervju.

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen er i hardt vær etter ansettelsen av Ida Hjort Kraby (47) som barneombud.

Les bloggen: Fra dumhet til dødssynd

Nettavisen har snakket med flere av de opprinnelig 27 som søkte på jobben. Felles for samtlige er at de er svært kritiske til barne- og likestillingsdepartementets ansettelsesprosess.

Kun fire av 27 søkere ble innkalt til intervju. Tre av dem er Ida Hjort Kraby, avtroppende barneombud Reidar Hjermann og leder Loveleen Rihel Brennaleder ved Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG).

Lang erfaring
Roar Edvardsen (52) er advokat og tidligere lensmann. Han har jobbet som advokat siden 1992. Han søkte på jobben som barneombud, men fikk kun en bekreftelse på at han hadde sendt søknaden. Siden hørte han ingenting.

- Da jeg ikke hørte noe, ba jeg om å få tilsendt søknadslisten. Jeg fikk tilsendt listen, og da slo jeg meg til ro med at det var mange gode kandidater på listen, sier Edvarsen til Nettavisen.

Men da ansettelsen av Kraby ble offentliggjort forrige uke, reagerte Edvarsen sterkt på det som ble sagt.

- Føler seg lurt
- De begrunnet valget med at de ønsket en jurist, men dette stod ikke i utlysningen. Der stod det at de foretrakk folk med ledererfaring. Så hvorfor skrev de at de søkte folk med ledererfaring, når det var en jurist de var ute etter? spør Edvardsen.

Edvardsen påpeker at mange av søkerne som ikke ble valgt, har lang ledererfaring. Nettavisen har fått tilgang på den utvidede søknadslisten, som viser mange kandidater med lang erfaring innen relevant arbeid - og flere jurister.

- Når det er så mange kvalifiserte kandidater på listen, er det helt greit for meg at jeg ikke får jobben, men jeg skjønner veldig godt at noen føler seg lurt, sier han.

Les også: Sponheim kaller statsråden for en løgner

Jurist hos barneombudet
En av juristene som søkte er Hanne Løseth, som har lang erfaring fra blant annet Flyktningehjelpen, diverse barnevernkontor og Norges Røde Kors.

Løseth ble ikke innkalt til intervju:

- Nei, jeg ble ikke innkalt til intervju, sier Løseth i en SMS til Nettavisen onsdag morgen.

Guro M. Birkeland er en annen jurist i søkerbunken, som blant annet jobbet som juridisk rådgiver hos Barneombudet fra 1997 til 2002, da Trond Waage var ombud.

Hun har ikke besvart Nettavisens henvendelser om saken.

Av de fire som ble innkalt til intervju, ble kun Kraby og Reidar Hjermann intervjuet av Manuela Ramin-Osmundsen.

- Hadde bestemt seg
Nettavisen har vært i kontakt med en av søkerne som ble innkalt til intervju.

- Det virket ikke som en reell intervjusituasjon, og at det virket som om de allerede da hadde bestemt seg for hvem som skulle få jobben. De hadde ikke engang gjort research i forhold til vedkommendes søknad, opplyser personen, som ønsker å være anonym, til Nettavisen.

Flere av søkerne Nettavisen har snakket med, har utdanning og erfaring som er relevant til jobben som barneombud, men ingen av disse ble innkalt til intervju. Mange reagerer på at de ikke engang har fått svar.

- Hørte ikke noe
- Jeg underviser i barns rettigheter, etikk og så har jeg skrevet mye om barns rettigheter, sier høyskolelektor Bengt Morten Wenstøb til Nettavisen.

Han er én av flere søkere Nettavisen har pratet med som reagerer kraftig over søknadsprosessen.

- Jeg har heller ikke fått bekreftet at jeg har sendt søknaden. Jeg fikk aldri tilsendt søkerlista. Den mener jeg at man skal ha krav på å få, sier Wenstøb.

- Visste ikke
Han kjente blant annet ikke til at barneombud Reidar Hjermann hadde søkt stillingen.

- Ja, det er viktig å si at jeg aldri hadde søkt hvis jeg visste at Hjermann var kandidat til samme stilling. Det var ukjent for meg at han ønsket fire nye år. Når man er i åremålstillinger skal det være veldig tungveiende grunner for at man ikke får videreføring, sier Wenstøb.

Han reagerer på at det var så viktig å få en jurist inn i stillingen.

Feil parti?
- Jeg synes ansettelsen er litt pussig, hvis det er slik at man har fire jurister fra før, sier Wenstøb.

Wenstøb sitter i bystyret for Høyre i Fredrikstad, men vil ikke spekulere i om hans partitilhørighet gjorde ham diskvalifisert for jobben. Han understreker at han ville søkt permisjon fra bystyret dersom han fikk jobben.

Samtlige av søkerne som Nettavisen har vært i kontakt med er oppgitt over søknadsprosessen.

- Skulle vært mer åpen
- Jeg synes alt som nå er kommet frem viser at søknadsprosessen skulle vært mer åpen, sier Marit Sanner, daglig leder i Forandringsfabrikken i Kristiansand.

Institusjonen jobber med å høre barn og ung i ulike livssituasjoner for at de selv skal være med å endre systemene.

Hun reagerer på at debatten om stillingen først kommer frem nå.

Selv ble hun ikke innkalt til intervju og hørte ikke noe underveis. Enda mer beklagelig mener hun at det norske folk ikke visste noe.

- Det er spesielt viktig at det er åpenhet rundt en slik stilling. Dette skal være en rolle som står på utsiden av hele systemet, sier Sanner.

- Lovstridig
Barne- og likestillingsdepartementet har hemmeligholdt nesten alle dokumenter i saken:

- Det er klart lovstridig å ikke journalføre dokumentene i saken om ansettelse av nytt barneombud, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening til Nettavisen.

Øy presiserer overfor Nettavisen at departementet har anledning til å unnta selve søknadene til stillingen - men at de uansett må journalføres.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere