*Nettavisen* Nyheter.

- Slå av lyset!

Miljøvernministeren mener du må lære deg å slå av lyset – men vet ikke om hennes eget departement har strømsparende tiltak.

17.08.06 21:58

- Strømforbruket i Norge er veldig høyt og vi må få til en ny strømkultur som gjør at vi blir vant til å slå av lyset, at vi blir vant til å bruke strømmen på en annerledes måte enn vi er vant til, sa miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) i Tabloid torsdag kveld.

- Altså strømmen må bli dyrere, spurte programleder Jan Øyvind Helgesen.

- Ja, og jeg tror at vi skal belage oss på høye strømpriser ganske lenge, sa miljøvernministeren i TV 2s Tabloid torsdag kveld.

Tidsur og pellets
Få minutter etter sending nekter Bjørnøy for at regjeringen ønsker at strømmen skal være dyr, men medgir at høye priser vil kunne gi en miljøgevinst .

- Nordmenn må endre sin holdning til bruk av strøm. Vi må venne oss til å slå av lyset når vi forlater et rom og senke varmen i rom vi ikke bruker, sier Helen Bjørnøy (SV) til TV 2 Nettavisen etter debatten.

- Du mener at norske husholdninger skal installere tidsur i hjemmene sine?

- Ja, både det og å gå over til alternative energikilder som varmepumper, pelletskaminer og andre energiøkonomiserende tiltak.

- Det er jo en god regel å starte med å feie for egen dør. Har miljøverndepartementet tatt i bruk slike enøktiltak, som tidsur på strømmen?

- Du, det vet jeg ikke – det må jeg jammen finne ut av, men først skal jeg sjekke om det er på plass her i TV 2-huset, sier Bjørnøy og ler.

Gikk du glipp av Tabloid?Se hele debatten her (abonnement)

Høy pris lenge
Regjeringen har opprettet et fond på 20 milliarder som skal gå til fornybar energi og energieffektiviserende tiltak.

- Kan dere bruke noen av disse pengene til å installere tidsur i private hjem, som gulrot for at folk skal spare strøm?

- Strømprisene er jo et resultat av lite vann i vannmagasinene og høy pris på gass og olje, men vi ser at analyser tilsier at strømprisene i lang tid kommer til å holde seg høye – og det gir noen utfordringer til det norske folk, sier miljøvernministeren.

- Katta ut av sekken
Strømprisen er høy, og kan komme til å nå rekordnivåer i vinter hvis vi ikke får en våt høst og en mild vinter. Strømregningen din kan bli 10.000 kroner høyere enn i fjor.

- Jeg trodde ikke mine egne ører. Her slipper hun katta ut av sekken, sier energipolitisk talsmann Bjørge Brende (H).

- Slik jeg oppfatter henne, sier hun at det er ønskelig med høyere strømpris. Det reagerer jeg sterkt på. Jeg synes over 50 øre per kilowatt time er for høyt. Men hvis regjeringen ikke tar noen initiativ for å gjøre produksjonen av fornybar energi eller tradisjonell energi, blir selvsagt strømmen dyrere, sier Brende til TV 2 Nettavisen.

Han vil ha økt el-produksjon her til lands, og peker på at Norge i dag har et underskudd tilsvarende 30 altakraftverk som vi importerer fra utlandet.

- Oppsiktsvekkende ærlig
Ketil Solvik-Olsen, energipolitisk talsmann i Frp, er enig med Brende.


- Vi oppfatter at hun sier at regjeringen ønsker høy strømpris – og det er oppsiktsvekkende ærlig, sier Solvik-Olsen til TV 2 Nettavisen.

- Det forklarer jo hvorfor vi ikke har sett noen tiltak fra regjeringen på å løse kraftkrisen. Det ville jo gitt lavere strømpriser, sier Solvik-Olsen.

- Vi har sett at de (de rød-grønne, journ.anm.) har utsatt alt som har med gasskraft og fornybar energi å gjøre. De har ikke kommet med et eneste tiltak, sier Frp-representanten.

Han debatterte med miljøvernministeren i Tabloid torsdag kveld.

Luksus-strøm
Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen foreslår i dagens VG at man kan innføre et differensiert prissystem, der de som bruker mer strøm enn nødvendig, betaler en høyere pris for luksusforbruket.

På Tabloid sa Helen Bjørnøy at regjeringen nå vurderer et slikt system.

Et slikt system har ikke Solvik-Olsen tro på.

- Regjeringen har problemer med å klare å definere hva som er luksusforbruk – og dermed vil et slikt system ramme de fleste og straffe barnefamilier og folk med dårlig økonomi. Det er uakseptabelt, sier Solvik-Olsen.

- Ser du at høy pris over tid kan fremme enøktiltak som kan gi en miljøgevinst?

- Ja, absolutt, men det er det ingen på Stortinget som er uenige i.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.