- Slå sammen Vegvesenet og Jernbaneverket

Vegvesenet og Jernbaneverket bør slås sammen til én enkelt etat slik Sverige har gjort det, mener Kristelig Folkeparti.

16.08.10 09:11

Partiet har sett seg lei konflikter som kan oppstå når jernbane og vei skal bygges ut på samme sted. Partiet vil derfor slå sammen Vegvesenet og Jernbaneverket, skriver Klassekampen.

- Jeg vil anbefale Stortingets transport- og kommunikasjonskomité å ta en studietur til Sverige, sier stortingspolitiker Rigmor A. Eide (KrF).

Svenske myndigheter slo i april sammen Banverket og Vägverket, samt deler av Sjöfartsverket og Luftfartsverket til det nye Trafikverket. Erfaringer fra Sverige har så langt vært gode, ifølge samferdselsdepartementet i Sverige.

Her hjemme har KrF tidligere bedt regjeringen om å se på mulighetene for å etablere én stor transportetat med ansvar for vei-, luft-, sjø- og kollektivtransport. Forslaget fra KrF ble lagt fram like før Stortinget tok ferie og skal behandles i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité i oktober.

KrFs forslag om å slå sammen Vegvesenet og Jernbaneverket får støtte fra godsselskapet Schenker. Selskapets viseadministrerende direktør Erling Sæther sier til Teknisk Ukeblad at de to etatene til sammen kan utgjøre en enhet som kan hete «Norsk samferdsel».

- Vi må ha et organ som kan planlegge og finansiere prosjekter over tid, uten å være avhengig av bevilgninger fra Stortinget fra år til år, sier Sæther. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.