RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Slik ødelegger du etterforskningen

Sist oppdatert:
Politiet advarer personer som legger ut navn og bildet av den såkalte Lommemannen på nett. - Hvis man vil ødelegge etterforskningen, er dette måten å gjøre det på.

Torsdag skrev Nettavisen at navnet til den såkalte Lommemannen er Norges dårligst bevarte hemmelighet. Til tross for at norske medieredaksjoner har anonymisert den 55 år gamle siktede, har mange sammenfattet informasjonen og funnet fram til Lommemannens identitet.

En undersøkelse Nettavisen har gjort, viser at det er dobbelt så mange søk på NN og NC (de to navnene 55-åringen benytter), som på aliasnavnet «Lommemannen».

Les egen sak: Han er Norges dårligst bevarte hemmelighet

Ødeleggende
Resultatet er at hans navn er blitt publisert flere steder på nett. Noen steder har navnet også blitt publisert med bilde.

- Hvis man ønsker å ødelegge for etterforskningen så er dette måten å gjøre det på. Det var kanskje ikke hensikten de hadde, de som har lagt ut navn og bilde av ham, sier politiadvokat Knut Inge Stavang ved Follo politidistrikt til Nettavisen.

Årsaken til at norske medier ikke har publisert Lommemannens identitet, er først og fremst for ikke å skade etterforskningen. Lommemannen er så langt siktet for elleve forhold. Politiet mistenker at han står bak ytterligere 150 overgrep tilbake til 1990.

Hittil er det framgangsmåten som gjør at politiet mener de står overfor samme overgriper i de mange sakene. Når de nå skal forsøke å knytte 55-åringen til hver enkelt sak, er fotokonfrontasjon et viktig bevis.

Hensyn til siktede
Problemet er at hvis bildet av 55-åringen blir allment kjent gjennom internett, vil fotokonfrontasjon som bevis bli forringet. I en eventuell rettssak vil forsvarer Tor Erling Staff da kunne prosedere på at vitner og overgripere har pekt ut 55-åringen som Lommemannen fordi de har sett bilde av ham på internett. Ikke i forbindelse med et overgrep.

- Vi har bedt norske avisredaksjoner om ikke å publisere bildet av mannen på grunn av etterforskningen, konstaterer Stavang.

Når det gjelder den siktedes navn, mener Stavang at det bør anonymiseres mer på grunn av hensyn til den siktede.

- Mannen er ikke tiltalt eller dømt. Han er foreløpig bare siktet, sier Stavang.

Skjulte seg på nett
Både på YouTube og Nettby har feil personer blitt hengt ut som Lommemannen. Nettavisen kjenner til at 55-åringen selv aktivt skjulte sitt ansikt for offentligheten på internett. På et bilde av mannen, tatt mens han sitter i en sjelden bil, er hans ansikt skjult bak sidespeilet på bilen. På et annet bilde, tatt til en gammel artikkel i Bergens Tidende, hadde 55-åringen latt seg avfotografere i helhjelm. Ifølge artikkelskriver ønsket mannen å holde en lav profil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere