RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: helse bergen

- Slurver med pasient-opplysninger

Sist oppdatert:
Datatilsynet er lei det de mener er slurv med rutinene for innsyn i pasientjournaler, og truer nå Helse Bergen med politianmeldelse.

I Bergen kan sykehusleger fritt søke i journalene til pasienter ved både Sandviken sjukehus, Voss sjukehus, Haraldsplass Diakonale sjukehus, og sykehusene på Stord og i Odda, skriver Dagens Medisin.

Datatilsynet ga allerede i 2002 beskjed om at innsynet i journalene måtte begrenses, og fikk en tilbakemelding som gjorde at de trodde dette var ryddet opp i. Men ved en kontroll i november i fjor oppdaget tilsynet at situasjonen var uendret.

Nå er Datatilsynet lei de uryddige forholdene ved journal-innsynet, og truer nå med å politianmelde Helse Bergen.

Helse Bergen har nå fått en frist på tre uker til å svare på kravet. Skjer ikke dette, blir forholdet politianmeldt.

-Vi må kunne redde liv
Det sier direktør i Helse-Bergen Anne Kverneland Bogsnes.

- 80-90 prosent av alle pasientene som vi får inn på Haukeland, har også vært på Haraldsplass. Av og til er det så kritisk for pasientene at legene er helt avhengig av å få tilgang på journalene. Det er ikke så lenge siden vi hadde en svært alvorlig sak som kunne endt dårlig, sier Bogsnes til iBergen.no.

Så du synes kravene fra Datatilsynet er for strenge?
- Jeg synes kanskje det kunne ha vært litt mer smidighet og forståelse fra Datatilsynet. Ivareta liv og helse er det viktigste for oss. Da synes jeg det er vanskelig hvis de skal hindre oss i å redde et liv. Men vi jobber med rutiner som skal tilfredsstille lovverket om personvern best mulig.

Bare leger har innsyn
Bogsnes påpeker at tilgangen på journaler ikke er fri for alle som er ansatt på sykehusene.

- Her er det bare leger som har tilgang. Dette er taushetsbelagt og vi loggfører også alle gangene legene er inne. Dette er for at vi i etterkant kan kunne se alt som skjer. Slik sett har vi strenge rutiner rundt personvernet, sier Bogsnes som legger til at det også blir tatt stikkprøver.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere