*Nettavisen* Nyheter.

- Smitten kommer hit

Det er svært sannsynlig at fugleviruset kommer til Norge, mener Veterinærinstituttet.

15.02.06 20:04

- Sjansene for at smitten skal komme til Norge, er betydelig. Men vi er forundret over at den kommer såpass tidlig, sier administrerende direktør Roar Gudding i Veterinærinstituttet under en pressebriefing i Mattilsynets lokaler onsdag ettermiddag.

Torsdag klokka 9.30 stiller Folkehelseinstituttet på nett-treff i TV 2 Nettavisen. Still spørsmål her.

Gudding sier at Veterinærinstituttet hadde forventet at fugleviruset skulle komme med trekkfugl langs en annen rute enn det som nå synes å være tilfelle.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Kart: TV 2 Nettavisen, Kilder: BBC/WHO)

- Sjansen for å få smitten til Norge er betydelig større etter denne utviklingen, sa han under pressebriefingen sammen med administrerende direktør Joakim Lystad i Mattilsynet, smittevernoverlege Preben Aavitsland i Nasjonalt folkehelseinstitut (Folkehelsa) og administrerende direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet tirsdag ettermiddag.

Alle fire understreket alvorligheten i situasjonen, men poengterte også at man ikke tror at denne sykdommen vil være farlig for mange mennesker i Norge.

Mindre farlig i Norge

Lystad i Mattilsynet, sier det er flere barrierer rundt fjørfehold i Norge som vil gjøre fugleviruset mindre truende for mennesker her i landet enn i Asia.

- For det første er hønseoppdrett i Norge organisert på en helt annen måte enn i Asia, sa han og pekte på at norsk produksjon foregår innendørs og er underlagt streng kontroll. Det er dermed mindre sjanse for å at høns og fjærkre skal bli smittet av villfugl som nå kan bringe smitten til Norge.

Den andre barrieren er at mennesker i Norge behandler fugl på en helt annen måte enn i Asia og Tyrkia, der fugleinfluensa-viruset har smittet over på mennesker.

Kan få store økonomiske konsekvenser
- I tilfellene der mennesker har blitt smittet, har fuglene bokstavelig talt levd i stua og i soverommene til folk, sa smittevernoverlege Preben Aavitsland i Folkehelsa.

Gudding i Veterinærinstituttet sa at den norske måten å håndtere fugl på gjør at fugleinfluensaen kan få langt større konsekvenser i Norge, enn den har fått andre steder. Årsaken er at produksjonsenhetene er større i Norge enn i Asia. Dermed må flere fugl slaktes hvis man påviser viruset i et anlegg.

- Ingen pandemi
Selv om de fire toppsjefene hadde diskutert den nye pandemiplanen tirsdag, poengterte administrerende direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial og helsedirektoratet at det ikke er pandemien som nå kommer til Norge.

- Den siste tiden har det vært mye fokus på at man frykter en pandemi. Dette er ikke pandemi. Dette viruset har ikke evnen til å smitte mellom mennesker. Verden har ikke sett pandemien ennå, sa Larsen.

Joakim Lystad i Mattilsynet sa at tilsynet de neste dagene vil intensivere kontrollene for å skaffe oversikt over situasjonen. Døde fugler vil bli analysert. Man vil også forsøke å fange inn fugl og samle inn ekskrementer for å se om man finner spor av viruset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.