*Nettavisen* Nyheter.

- Smittespredning er straffbart

Advokaten til legionellaofrene i Stavanger mener at bedriften som sprer legionella har et klart straffeansvar.

24.05.05 14:54

Tom Bøe er advokat for de skadelidende etter legionella-utbruddet i Stavanger i 2001 der sju personer døde. Etterforskningen mot Radisson SAS Atlantic hotell ble henlagt. Politiet mente at man ikke kunne bevise at hotellet hadde unnlatt å rense kjøletårnet vel vitende om at legionella-bakterier kunne gro og spre seg fra tårnet.

- Å spre legionella er et klart brudd på forurensningsloven. Forskjellen mellom Stavanger og Østfold, er at bedriften denne gangen ikke kan si at legionella-epidemi er et ukjent fenomen, sier advokat Tom Bøe til TV 2 Nettavisen.

Han mener at det denne gangen skal mer til før politiet kan henlegge en straffesak mot et eventuelt firma som eier eller driver installasjonen som sprer legionella i Østfold.

- Kommunen kan anmelde saken, men jeg mener det vil være naturlig at Økokrim på selvstendig grunnlag starter etterforskning når smittekilden er kjent, sier Bøe.

Ukjent smittekilde
Ennå er smittekilden i Østfold ukjent, men på grunn av det store antall smittede, tror eksperter at det mest sannsynlig er snakk om et åpent kjøletårn som sprer de dødelige legionella-bakteriene. Eiere eller drivere av slike kjøleanlegg er pålagt å holde disse anleggene rene. Kommunene har kontrollmyndigheten. Problemet i Fredrikstad - i likhet med mange andre kommuner - ikke engang vet hvor de åpne kjøletårnene er.

Etter epidemien i Stavanger jobber Bøe fremdeles med erstatningssaken mot hotellet på vegne av de etterlatte.

- Vi er i dag i dialog i håp om å komme fram til en minnelig ordning, sier Bøe.

Jobber med erstatning
Selv om ikke hotellet har et strafferettslig ansvar for epidemien, har de et objektivt ansvar som eier av tårnet.

Bøe anbefaler de berørte etter epidemien i Østfold å samle seg slik at de står sammen i tiden som kommer.

- Dette er personer som er i en krisesituasjon. Da er det viktig at andre personer kan håndtere andre sider av saken. I Stavanger fikk de pårørende en veldig dårlig oppfølging. Jeg håper Fredrikstad og Sarpsborg lærer noe av Stavanger på dette området, sier Bøe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.