*Nettavisen* Nyheter.

- Smør mat selv

Foto: Knut Falch / SCANPIX

Undervisningsminister Kristin Clemet (H) mener at foreldre må bli flinkere til å smøre mat til barna sine. Se hva hun og SV-Kristin gjør selv, og si din mening!

25.08.05 09:50

- Jeg er for det personlige ansvar, og derfor mener jeg at foreldre selv skal ta ansvar og smøre mat til barna sine, sier Kristin Clemet.

Skolemat er blitt en het potet i valgkampen. SV har lovet alle barn i grunnskolen gratis skolemat. Dette løftet har høyresiden tungt for å svelge, og i kveld braste Clemet og SV-leder Kristin Halvorsen sammen i en duell om skolepolitikk i Tabloid på TV 2.

- Undersøkelser viser at hver femte elev kommer på skolen uten å ha spist frokost. Det er et stort problem. Tenk deg at de kommer på skolen uten frokost med et energinivå på lavmål. Så hiver de i seg en cola og bolle i storefri. Tenk deg da hvor hyper de blir, sier Kristin Halvorsen.

- Smører selv
Men Clemet mener at det er foreldrene som bør skjerpe seg, slik at barna får mat uten at staten trår til med matpakke-hjelp.

- Det er viktig at foreldre smører skolemat eller følger opp at barna gjør det, sier statsråden til TV 2 Nettavisen.

- Smører du mat til barna dine selv?

- Ja, jeg er en altfor snill mor, jeg laget mat til barna langt opp i ungdomsskolen, og jeg smurte matpakke i morges, ler statsråden.

Og der har de to Kristinene, som ellers er rykende uenig om skolepolitikk, noe til felles.

Store barn
- Jeg har smurt matpakke i dag. Det ble toast med grovbrød og smeltet ost rett ut av jernet , det er veldig god også utpå dagen. og så var det noe gulrot. Husmor Halvorsen har orden, ler hun fornøyd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen

Også Halvorsens barn begynner å bli store, 13 og 17 år, men hun eller ektemannen smører fortsatt barnas matpakker.

- Det blir omtanke og sunn mat når vi smører, sier hun.

Men selv om SV-lederen finner tid til selv å smøre matpakker i en hektisk valgkamptid, gir hun seg ikke på at staten bør inn med smørehjelp til minst 2 milliarder kroner i året.

- Det er barneombudet som har påpekt at det er et problem at ett av fem barn spiser for dårlig. Når vi nå får lengre skoledager, så er det en utfordring for hele læremiljøet.

Halvorsen påpeker også at mange barn og ungdommer kaster matpakka si og kjøper cola og boller i stedet. Hun tror det vil endre seg hvis barna blir tilbudt god, fersk mat på skolen.

Men Clemet mener fokuset på cola og boller går for langt.

- Hvis et barn kommer på skolen med cola og boller, er det jo nesten blitt en barnevernssak. Jeg tror dessuten det er en overdrivelse at elever på ungdomsskolen kaster matpakka, sier Clemet, som tror at hvis noen kaster matpakker som mamma og pappa har laget, så er det ingen garantier mot at de ikke også vil kaste statsmaten.

Her kan du se duellen på web-tv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.