*Nettavisen* Nyheter.

- Smuglet russere til Norge

En 39 år gammel russer er tiltalt for organisert menneskesmugling.

(iOslo.no) Han er i tillegg tiltalt for ett grovt og fire simple bedragerier, ett tilfelle av trusler mot et vitne, samt om lag 40 tilfeller av bevirkning eller medvirkning til falsk forklaring, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Smuglingen skal ha pågått mellom januar 2003 og sensommeren 2006. 39-åringen er selv russer, bosatt i Oslo. Han er nå varetektsfengslet på grunn av fare for straffeunndragelse

- Forfulgt av Jehovas vitne
Mannen skal i en årrekke ha drevet en virksomhet i Russland som har gått ut på å gi russere råd om hvordan de skal skaffe seg arbeidstillatelse i Norge gjennom å søke asyl ved hjelp falsk identitet eller nasjonalitet, og på uriktig grunnlag. Politiet mener at det dreier seg om mer enn 100 personer.

De innsmuglede russerne fortalte politiet og UDI at de blant annet var forfulgt av nazister, muslimer og Jehovas vitner. De fleste oppga også en annen nasjonalitet enn russisk når de søkte asyl.

Opererte med falsk navn
Ifølge tiltalen skal russeren blant annet ha utstyrt de enkelte asylsøkerne med en oppdiktet historie. For tiltaltes tjenester skal de ha betalt et beløp til ham før utreisen, og ifølge tiltalen måtte de også forplikte seg til å betale mellom 600-800 kroner hver annen uke etter ankomst Norge.

- Arbeidet med å finne og få tak i ham har vært meget tidkrevende. Han har blant annet operert med ulike navn etter lovlig å ha skiftet identitet i Russland flere ganger, sier politiadvokat Øyvind Havnevik ved Oslo politidistrikt.

Mannen har siden august 2006 sittet fengslet, siktet for i vinnings hensikt å ha drevet organisert ulovlig virksomhet med sikte på å hjelpe utlendinger til å reise inn i riket eller til annen stat, jf. utlendingsloven § 47 første ledd bokstav a.

Les flere nyheter fra iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.