*Nettavisen* Nyheter.

- Snarlig løsning på Sellafield-konflikten

Foto: (Heiko Junge / SCANPIX)

Miljøvernminister Børge Brende tror på endelig stans i utslipp av radioaktivt avfallsstoff fra atomgjenvinningsanlegget Sellafield i mars.

Det britiske miljøverndepartementet Defra begynte i juni 2003 å prøverense technetium-99-utslippene (Tc99) i Irskesjøen etter press fra norsk hold. Prosjektet ble avsluttet i november, og siden juni har det vært midlertidig stans i utslippene.

- Det er helt avgjørende at man slutter helt med Tc99-utslippene, sier Børge Brende etter et møte med sin britiske motpart Margaret Beckett onsdag, melder NTB.

Nå tror Brende på permanent stans av utslippene.

I begynnelsen av februar er det lagt opp til et møte mellom Statens strålevern og Environmental Agency for å diskutere i detalj hva som ligger i resultatene av renseprosjektet.

- Det som er det utrolige er jo at det i flere år er blitt sagt at det er umulig å rense technetium-99 og at vi må slippe det ut i havet fordi lagring på land er såpass usikkert. Vi skal ikke undervurdere problemene, men vi får så positive tilbakemeldinger fra de britiske forurensingsmyndighetene nå at det virker som vi går mot en permanent slutt på Tc99-utslipp, sier Brende.

Han mener det ikke hadde ikke blitt noen rensing av technetium-99 hvis ikke Norge hadde engasjert seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag