*Nettavisen* Nyheter.

- Sniff heller white spirit

Å sniffe white sprit er farlig, men formfett er farligere. En overlege ved St. Olavs hospital i Trondheim råder ungdommen til å velge det minste av to onder.

29.03.05 19:15

- Skal man på død og liv sniffe, sniff heller white spirit og la formfettet stå, lyder rådet fra overlege Håkon Lasse Leira ved St. Olavs Hospital ifølge Adresseavisens nettuttgave.

Fikk hjertestans
Lørdag falt en 13 år gammel jente livløs om på Møllenberg i Trondheim etter å ha sniffet gassen fra en sprayboks med formfett. Jenta ligger nå på St. Olavs hospital. Tilstanden var tirsdag ettermiddag alvorlig, men stabil.

Organiske løsemidler
- Gassene fra white spirit gir også rus, og er dosen høy kan du få en narkotisk virkning. Men dampene fra slike organiske løsemidler har ikke den samme effekten på hjertet, sier overlege Håkon Lasse Leira ifølge Adresseavisen.

Overlegen understreker at man også kan gå over i koma og dø som følge av lim- og white spirit ved høye doser, men at formfett er farligere.

Dette skyldes at drivgassene som brukes i spraybokser med formfett har en spesiell effekt på hjertet som gjør at dette får mer adrenalin enn vanlig. Dette fører til rask puls og forskjellige rytmeforstyrrelser, og du kan til slutt ende opp med hjertestans.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.