RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Snus kan gi kreft

Sist oppdatert:
Norske helsemyndigheter er ikke lenger i tvil og slår nå fast at snusing kan gi kreft.

Helsedirektoratet har besluttet å endre ordlyden i sin informasjon om snusbruk. Heretter skal myndighetene være klare på at snus er kreftfremkallende.

- Vi har fått et tydelig råd fra vårt tobakksfagråd, og det skal vi ta til etterretning og følge opp i vårt arbeid, sier fungerende avdelingsdirektør Hege Wang i Helsedirektoratets avdeling for tobakk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- I dagens brosjyre står det at spørsmålet om snus og kreft er uavklart. Nå skal dette endres til at vi vurderer at skandinavisk snus er kreftfremkallende for mennesker.

- Betydelig dokumentasjon
Bakgrunnen for tydeliggjøringen er et møte Nasjonalt råd for tobakksforebygging hadde denne uken. Der presenterte rådets leder, professor Maja-Lisa Løchen, en gjennomgang av nyere forskning på sammenhengen mellom snus og kreft.

- Helsedirektoratet har, med god grunn, vært forsiktige med å si noe sikkert om snus og kreftrisiko. Kunnskapsgrunnlaget de har basert seg på frem til nå er en rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter for folkehelsen som kom i 2005. Den konkluderte med at sammenhengen mellom snus og kreft var usikker. De siste to-tre årene har det imidlertid kommet betydelig vitenskapelig dokumentasjon på at skandinavisk snus kan gi kreft både i spiserøret og i bukspyttkjertelen, sier Løchen, som er professor i forbyggende medisin ved Universitetet i Tromsø.

Høy dødelighet
En samleartikkel i The Lancet Oncology konkluderte man med at risikoen for kreft hos de som snuste skandinavisk snus økte med omkring 60 prosent for begge de to kreftformene. En forsiktig beregning viser at snus er årsak til omkring 20 prosent av disse to kreftformene hos menn i Sverige, sier Løchen.

Til sammen rundt 800 personer rammes av de to krefttypene årlig i Norge. Dødeligheten er høy.

- Det ble også sett på studier av andre kreftformer, men der har forskerne ikke kunnet konkludere sikkert når det gjelder skandinavisk snus, sier Løchen.

Studiene er basert på løs snus, som var det vanligste da studiene startet, ifølge Løchen.

Nå skal fagrådets budskap om snus og kreft formidles til helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

- Heller snus enn røyk
Glenn Ph. Nilsen (29) fra Vadsø har snust i to år. Han snuser porsjonssnus og synes det er bedre enn å røyke, som han gjorde før.

- Jeg er vel det man kan kalle nikotinavhengig, og da synes jeg det er bedre å snuse enn å røyke, sier Nilsen.

Han har ingen spesiell formening om at helsemyndighetene nå skal kommunisere tydelig at snusing kan gi kreft.

- Det virker som man kan få kreft av omtrent alt, sikkert snus også. Men jeg er ikke helt sikker på at det er så veldig farlig. Jeg er derimot ikke i tvil om at røyking er svært skadelig, sier Nilsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere