RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Snus redder ikke liv

Sist oppdatert:
Fem nordiske helsedirektører går nå ut med felles budskap: De ønsker ikke snus som røykesluttprodukt.

De siste årene har eksperter diskutert frem og tilbake om snusens rolle i kampen mot røyking. Nå går fem nordiske helsedirektører ut, blant dem Bjørn Inge Larsen i Helsedirektoratet, og sier at de ikke anbefaler snus som røykesluttprodukt.

– Vi trenger færre, ikke flere tobakksprodukter, sier Larsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Øker risikoen
– Det finnes bevisbaserte metoder for røykeavvenning. Metodene som har best effekt er en kombinasjon av støtte og medisiner. Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon for snusens effekt som røykeavvenningsmiddel, hevder direktørene i et såkalt prinsippnotat, som er publisert på nettsidene til Helsedirektoratet og svenske Läkartidningen. Notatet skal også sendes EU, der det diskuteres om det skal åpnes for salg av svensk snus.

De skriver at myten om snusens sterke positive innvirkning på svenske røykevaner motsies av undersøkelsen «Hälsa på lika villkor». Den viser at fire av ti snusbrukere faktisk har begynt sin tobakksbruk med snus og at nesten like mange fortsetter å røyke daglig eller iblant ved siden av snusingen, heter det.

I stedet for å fremme snusbruk vil direktørene ha mer forebygging.

– Der man på alvor har intensivert dette arbeidet, for eksempel i Canada og Australia, har man også fått utmerkede resultater, og dermed vist at snus ikke er en forutsetning for å redusere røykingen, påpeker direktørene, som understreker at snus kan gi helseskader.

– Snus redder ikke liv, det gjør røykeslutt. Snusen redder bare tobakksindustrien, konkluderer direktørene.

Politisk utspill
Tobakksekspert og forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) mener notatet fra direktørene må tolkes som et politisk, og ikke vitenskapsbasert utspill.

– Innholdet er vel derfor ikke ment å skulle gi et dekkende bilde av det forskningen nå har etablert av kunnskap om den rollen snusbruk har i røykeslutt. Helsedirektørene må ha benyttet retten til også å legge andre forhold enn forskning til grunn for sine vurderinger, skriver Lund i en kommentar til ANB.

– Både i Sverige og Norge finnes imidlertid tobakksfaglige forskningsmiljø som kan supplere med korrigerende informasjon fra systematiske oppsummeringer av kunnskap og ekspertgranskede artikler. Både når det gjelder helseeffekter ved overgang fra sigaretter til snus, motivene for snusbruk, betydningen for røykeslutt og gevinstene for folkehelsen. Dessuten viser Helsedirektoratets egne undersøkelser at snus er den mest benyttede sluttemetoden i Norge. Direktoratet kjenner også til en rekke norske undersøkelser som indikerer at snus øker slutteraten for røyking, og at metoden er mer effektiv enn hjelpen fra nikotintyggegummi og nikotinplaster, påpeker Lund.

Står godt fast
Direktør Bjørn Inge Larsen i Helsedirektoratet tilbakeviser at utspillet fra de fem direktørene ikke et vitenskapsbasert.

– Vi fem direktører står godt fast på det vi har sagt, og nå som det er dokumentert at snus gir økt forekomst av kreft i bukspyttkjertel og spiserør og så lenge samfunnet har andre metoder for røykeslutt, mener vi at man bør holde seg til den typen som har dokumentert effekt uten å samtidig virke kreftfremkallende, sier han. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere