RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Solarium er ikke skadelig

Sist oppdatert:
Det sier en av Norges fremste forskere, til tross for at 250 mennesker dør av føflekkreft hvert år.

(SIDE2): Soling reduserer faren for både prostatakreft og brystkreft , og er i tillegg den beste kilden til D-vitamin, hevder en av Norges fremste forskere i sin rapport, publisert i Tidsskrift for den norske lægeforening. Han ber Kreftforeningen slutte å skremme folk ut av sola.

- De advarslene som nå foreligger mot bruk av solarium bør revurderes. Man bør fokusere mer på de helsefremmende effektene av å være litt i sola, sier forsker og professor ved Radiumhospitalet, Johan Moan.

Tidligere forskning har vist at særlig UVA stråler som det finnes mye av når du soler deg i solarium er kreftfremmende. På Kreftforeningens sider kan vi lese dette; «Forskning tyder på at UVA-stråler kan gi ekstra risiko for hudkreft. De trenger dypere ned i huden enn UVB-strålene slik at vevet kan bli skadet og hudkreft kan oppstå»

Stor kreftfare

- Vi prøver ikke å skremme noen, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. Hun mener allikevel at de fleste tar solarium for å bli brune, ikke for å få påfyll av D-vitamin. Tar man solarium i mer enn 15 minutter er det for å bli brun, og det er en av de hyppigste årsakene til at folk får føflekkreft, sier hun.

- Selv om cirka 250 mennesker hvert år dør av føflekksvulst så glemmer man å fokusere på de positive virkningene av sola som er vår beste kilde til D-vitamin. Du må få i deg mellom 20-50 spiseskjeer tran for å få D-vitaminverdien av 10 minutter ute i sola midtsommerstid, sier Moan.

Kan droppe solfaktor

- Mitt råd er at folk som ikke har alt for sensitiv hud ikke bør være redde for å sole seg i 15 minutter midt på dagen uten solbeskyttelse, fortsetter han.

- Det vil jeg ikke anbefale, sier Anne Lise. Folk har lett for å glemme tiden og da kan man lett bli brent, noe som ikke er gunstig for huden.

Også overlege Cato Mørk ved hudavdelingen på Rikshospitalet er enig med Anne Lise.

- Folk har generelt godt av å være mindre i sola og å beskytte seg mer enn de gjør, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere