*Nettavisen* Nyheter.

- Solgte 48 stjålne våpen

Foto: Torbjørn Olsen, Gudbrandsdølen Dagningen / SCANPIX

En 22 år gammel mann fra Sandefjord ble torsdag fengslet i to uker, siktet for grovt heleri av 48 våpen, etter tyveriet fra Jørstadmoen militærleir. I alt er åtte personer fengslet i saken.

16.09.04 19:59

22-åringen som ble fengslet for to uker i Sør-Gudbrandsdal tingrett torsdag påkjærte kjennelsen. Mannen, som er siktet for grovt heleri etter tyveriet på Jørstadmoen 26. august, skal ha oppbevart 48 av de stjålne våpnene.

- Min klient motsatte seg fengsling og påkjærte kjennelsen om varetektsfengsling. Vi mener at vilkåret om fare for bevisforspillelse ikke er til stede, sier 22-åringens forsvarer, advokat Jon Anders Hasle, til NTB.

Åtte fengslet
- Åtte personer er fengslet, mens tre er sluppet fri. Det er ennå ikke avgjort om politiet skal opprettholde siktelsen mot de tre sistnevnte, sier politiinspektør Olav Sørby i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB torsdag kveld.

Ifølge Sørby skal politiet ha beslaglagt en betydelig del av de 123 våpnene som ble stjålet, men vil ikke presiserer hvor mange eller av hvilken type. Onsdag oppfordret politiet personer som visste de satt på stjålne våpen til å melde seg.

Fulgte oppfordring
- Flere våpen er innlevert til politiet i Vestfold etter at oppfordringen ble kjent via mediene, sier Sørby.

Om personene som har kjøpt stjålne våpen, men valgt å levere dem tilbake, vil unngå reaksjoner fra politiet, vil ikke Sørby kommentere.

Han vil heller ikke fortelle hvilke våpen som er kommet til rette og hva som fremdeles er på avveie. Tyvene kom seg unna med 66 AG-3-geværer, 42 Glock-pistoler og ti MP5-maskinpistoler. Også to Luger-pistoler, to maskingevær og ett skarpskyttergevær ble stjålet.

Oppgitt forsvarer
Hasle er oppgitt over at både politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har lagt vekt på at enkelte av de siktede i saken skal ha forbindelse med den nasjonalistiske organisasjonen Vigrid.

- At enkelte kan ha hatt en interesse for Vigrid har ikke hatt noe med hvorfor de har hatt noe med tyveriet fra Jørstadmoen å gjøre. Det har kun vært et spørsmål om profitt, sier Hasle.

Hans 22 år gamle klient er ikke blant dem som knyttes til Vigrid. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.