RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Solgte våpen til Statoil-terrorist

Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)
Omar Cheblal ble dømt for å ha solgt og smuglet våpen til GIA, der Mokthar Belmokhtar var en fremtredende mann, ifølge P4.

Omar Cheblal bor i Norge og er en av talsmennene for islamistene i Profetens Ummah. Mannen er dømt for å ha solgt våpen til blant andre Mokthar Belmokthar, terroristen som har påtatt seg ansvaret for angrepet på Statoil-anlegget i Algerie, melder radiokanalen P4.

Cheblal skal ha solgt våpen til islamistgruppa GIA som kjempet for et islamistisk Algerie under borgerkrigen i landet på 90-tallet.

Satt fengslet i Marokko
Ifølge P4 ble Omar Cheblal dømt og fengslet i Marokko i 1994 og sonet 10 år i fengsel for å ha solgt og smuglet våpen til GIA. Mokthar Belmokthar, mannen som skal ha stått bak angrepet på våtgassanlegget i In Aménas i Algerie, var kommandør og en framtredende mann i GIA på 1990-tallet. Belmokthar med flere dannet senere Den Maskerte brigade, og det var denne gruppen som tok på seg ansvaret for gisselaksjonen der flere utlendinger, blant dem fem nordmenn, ble drept.

Kom til Norge for åtte år siden
Omar Cheblal kom til Norge for åtte år siden og søkte asyl etter at han slapp ut fra fengsel i Marokko, ifølge P4. Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere enkeltsaker overfor radiokanalen.

Blir ikke utlevert
Ifølge nettstedet Vepsen har Cheblal verken asyl eller oppholdstillatelse i Norge, men han blir likevel ikke utlevert fordi man ikke har garantier for at han ikke vil bli torturert i algeriske fengsler.

Ifølge P4 risikerer Cheblal tortur og dødsstraff dersom han blir utlevert til Algerie.

P4 har snakket med Cheblals advokat, som bekrefter at han fortsatt er i Norge.

Cheblal var en av dem som deltok da gruppen Profetens Ummah avholdt sin første pressekonferanse på Anker hotell i Oslo i november i fjor.

- Vi kjemper for muslimer, og vi er ingen sekt. Nå vil vi oppklare en del misforståelser. Vi har ikke jobbet i skjul. Vi vil det gode, ikke det onde. Heksejakten de siste ukene, ble startet av PST og fulgt opp av presse og politikere, var noe av det som ble sagt på pressekonferansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere