*Nettavisen* Nyheter.

- Solkrem hindrer ikke hudkreft

Les mer.

07.06.07 20:19

- Vi vet ikke om det hjelper. Vi har ingen beviser for at selv solkremer med den høyeste solfaktor hjelper mot føflekk-kreft (malignt melanom), som er den farligste formen for hudkreft, sier professor Tore Sanner ved Vitenskapskomiteen for Mattrygghet.

På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen (VKM) prøvd å svare på hvilken beskyttelse solkremer gir befolkningen.

- Det gjengse rådet jeg vil gi er at folk ikke kan være lenger ute i solen med solkrem enn uten solkrem. Noen tror at solfaktor fem betyr at du kan være fem timer i solen. Det kan du ikke, sier han.

Smører ikke nok på
Faktortallene er også misvisende fordi de er fremkommet ved å teste hvor mye lengre tid det tar å bli rød (solbrent) med solkrem enn uten solkrem. Med faktor ti tar det ti ganger lenger. Men det er under forutsetning av at det smøres på 2 mg krem. Det er veldig mye. Det som er vanlig for folk flest er å smøre på 0.5 mg. Men ettersom det er mye som tyder på at sammenhengen mellom tykkelse og beskyttelse ikke er lineær, men eksponentiell, så vil det si at en vanlig påsmurt faktor 15 bare er faktor 2 i virkeligheten.

- Vil det si at vi tar for lite på? At vi sparer oss til kreft?

- Nei, vi ville sett helt latterlige ut med 2 mg. Ingen kan gå rundt med det. Vi må bare sørge for å bruke høyere faktor enn vi hadde tenkt og ikke være lenge i solen, sier han.

Nye kategorier
- Da blir jo faktortallene misvisende?

- Ja, og derfor råder vi nå til at kremene skal utstyres med merkelappene lav, middels, høy og meget høy beskyttelse i stedet for tall, sier Sanner.

- Er jeg sikker på at jeg er beskyttet hvis jeg bruker høyeste solfaktor?

- Det kommer an på hvor lenge du er i solen og hva du beskytter deg mot. Vi vet at solkrem beslutter mot såkalt plateepitelkarsinom, som er en kreftform. Vi vet ikke om den beskytter mot basalcellekarsinom, og den farligste av alle; føflekk-kreft eller malignt melanom, sier Tore Sanner.

Bruk faktor 30
Han minner om at folk også har mulighet til å beskytte seg gjennom å være i skyggen, under en paraply eller ta t-skjorte på.

- Noen mener en må ta solkrem under klærne?

- Det er ekstremt, mener Sanner.

- Hvilken faktor vil du bruke nå?

- 30 kan være bra. Enda mer hvis du har lysere, mer tander hud, sier professor Tore Sanner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.