*Nettavisen* Nyheter.

- Som å slå en hund

Thore Eilertsen, Uniol, Fredrikstad Foto: Uniol

Frykter at ingen kommer til å ville investere i fornybar energi i fremtiden.

20.11.09 23:19

- Regjeringen har rundlurt oss i forhold til rammebetingelsene. Det er som å slå en hund. Den kan huske det resten av livet, sier Tore Eilertsen, administrerende direktør ved biodieselfabrikken Uniol, til Nettavisen.

Eilertsen frykter at investorer vil sky biodrivstoff etter at regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett for 2010 vil innføre avgift på biodiesel. Uniol ante ikke at avgiftsøkningen var på vei.

- Heller ikke miljøorganisasjonene, som bruker å være godt orientert, visste noe om dette, sier Eilertsen.

Han mener det er opplagt at bransjen burde ha forutsigbarhet for en tiårsperiode, og ikke bare for noen måneder av gangen.

Kun dager igjen
Eilertsen opplyser at investorer har brukt 350 millioner kroner på biodieselfabrikken i Fredrikstad. I forrige uke skulle eierne etter planen ha skutt inn 50 millioner kroner, men det blir det ikke noe av nå.

- De vil ikke kaste gode penger etter dårlige prosjekter. Avgiften reduserer lønnsomheten i hele bransjen, sier Eilertsen.

LES OGSÅ:- Jens opprørt over SV og Sp

Fabrikken har råstoff til å produsere til i begynnelsen av neste uke. Så er det slutt. Alle de 20 ansatte ved den nystartede fabrikken har mottatt permitteringsvarsel.

- Løpet er kjørt
Eilertsen sier at Uniol ikke vil kaste kortene før Stortinget skal stemme over avgiften torsdag, men han har ingen forventninger til at avhoppere fra regjeringspartiene skal berge biodieselfabrikken.

- Det virker som om løpet er kjørt, sier han.

LES OGSÅ:- Biodiesel er verre enn bensin

Eilertsen mener at det eneste som kan veie opp for innføringen av biodieselavgift, er at regjeringen øker kravet til hvor mye biodrivstoff som skal omsettes.

- Når regjeringen tar bort gulroten, så må den iallfall bruke mer pisk. Markedet for B100, ren biodiesel, er borte når denne avgiften innføres, sier Eilertsen.

- Skaden er skjedd
Styreformann Øystein Haslum sier at siden hele investeringen på over 350 millioner kroner i Uniol nå står i fare, er eierne nødt til å vurdere hvilke exit-muligheter som fins.

- Denne saken kommer til å ha effekter utover det som angår oss. Aktørene i fornybar sektor merker seg hvor uforutsigbare rammevilkårene er og vil vegre seg for å investere. Selv om det skulle skje et mirakel på Stortinget, slik at regjeringen måtte snu i saken, så er skaden allerede skjedd, sier Haslum.

LES OGSÅ:Vet du forskjellen på CO2 og CO2?

- Ikke uetisk
Etter planen skulle driften ved Uniol være lønnsom fra 2011. Haslum sier at det eneste som kan hjelpe på situasjonen for fabrikken er at oljeselskapene blir pålagt å selge en enda større andel biodrivstoff.

Haslum sier han ikke har likt å høre hva enkelte politikere har ytret i forbindelse med biodieselbråket:

- Det har kommet påstander om at vi tar maten til folk og opptrer uetisk. Det gjør vi ikke, så det stemmer ikke i det hele tatt. Dessuten så reagerer jeg på at en rekke politikere sier at de ikke forsto hva de gjorde i denne saken, men så har regjeringen likevel som prinsipp på at man skal stå fast på det som er bestemt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.