*Nettavisen* Nyheter.

- Spekepølse årsak til E.coli

Fjellmorr, Sognemorr og Haugpølse er sannsynlig årsak til utbruddet av E.coli, melder Mattilsynet. Gilde trekker nå produktene.

20.03.06 15:58

Mattilsynet vurderer nå at spekepølse fra Gildes datterselskap Terina i Sogndal er sannsynlig årsak til utbruddene av E. coli O103, melder tilsynet mandag. Kjøttdeig er likevel ikke utenfor mistanke.

E.coli-bakterien kan føre til akutt nyresvikt. Ti av de 13 barna som hittil har fått påvist bakterien, har utviklet alvorlig nyresykdom. En 4-åring døde for to uker siden.

Trekkes tilbake
Barna som er blitt syke, kan i hovedsak knyttes til de nevnte produktene Fjellmorr, Sognemorr og Haugpølse.

- Grunnen til at dette ikke er fulgt opp tidligere, er at de første seks som ble syke, hadde alle spist kjøttdeig fra Gilde kjøttdeig, og en av seks hadde spist morrpølse. Vi begynte å se et mønster når nummer sju, åtte og ni alle hadde spist morrpølse, sa avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse mandag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge Aavitsland har minst sju av de syke barna spist slik pølse, men han understreker at saken ennå ikke er «oppklart».

Mattilsynet ber publikum om ikke å spise Gilde Birkebeiner Fjellmorr, Gilde Birkebeiner Sognemorr og Gilde Haugpølse. Produktene har lot-nummer fra og med L 5484 til og med L 6121. Gilde trekker produktene fra butikken og iverksetter det samme analyseprogrammet som selskapet har gjennomført for kjøttdeig på anlegget på Rudshøgda.

- Gilde har siden denne saken starter for over tre uker siden kun fokusert på liv og helse og finne eventuell smittekilde. Vi skal fortsatt gjøre alt som står i vår makt for å komme til bunns i saken, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i en pressemelding.

Tok prøver lørdag
Allerede lørdag begynte Mattilsynet å ta prøver av produktene, og de første svarene kan ventes tirsdag.

- Det er ulike mulige årsaker. Vi begynte å ta prøver lørdag, og får sannsynligvis svar i morgen, tirsdag. En mulig teoretisk forklaring er dårlig hygiene, men det er for tidlig å si ennå, sier Joakim Lystad, administrerende direktør i Mattilsynet.

Terina AS er en heleid datterbedrift av Gilde Norsk Kjøtt BA. Terina AS består av to anlegg for spekevareproduksjon, ett hermetikkanlegg og ett anlegg for frysevarer.

Virksomheten omfatter foredling og salg av produkter under varemerkene Terina, Brimi, Joika, Favoritt og Gilde. Terina AS sin salgsavdeling har ansvaret for varemerkene Terina, Brimi, Joika og Favoritt gjennom grossist til dagligvarehandelen, samt salg til industrikunder.

Mattilsynet har vedtatt omsetningsforbud av følgende oppskårede produkter:

¿ Gilde Birkebeiner Fjellmorr
¿ Gilde Birkebeiner Sognemorr
¿ Gilde Haugpølse

Mest i Hedmark og Oppland
Omsetningsforbudet gjelder varer produsert i perioden 1. desember 2005 til og med 20. mars 2006. Produktene har lotnummer fra og med L 5484 til og med L 6121. Gildes datterselskap Terina har virksomhetsnummer 429. Dette nummeret står på emballasjen sammen med lotnummer.

Mattilsynet ber publikum som har de aktuelle produktene liggende hjemme om å ikke spise disse. Produktene det gjelder er distribuert og solgt i hele Norge.

60 prosent av Fjellmorrpølsen fra Terina omsettes i Hedmark og Oppland. Det er også her det er påvist flest sykdomsutbrudd.

Fortsatt forsiktig med kjøttdeig
Dette innebærer at kjøttdeig fra Gildes anlegg på Rudshøgda ikke lenger fremstår som en like sannsynlig smittekilde. Det er imidlertid for tidlig å legge dette sporet helt vekk, men Mattilsynet vurderer de tiltakene som er gjennomført som tilstrekkelige.

Likevel oppfordrer Mattilsynet folk til å være forsiktige med kjøttdeig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag