- Spesielt, men ikke farlig

BERGEN (TV 2 Nettavisen): Søket etter savnede inne i vraket av Rocknes var spesielt, men ikke farlig. Det sa brannsjef Helge Eidsnes under en gjennomgang av aksjonen onsdag.

Både Eidsnes og politimesteren i Hordaland, Vidar Refvik understreket at man hadde forberedt seg svært godt før søket etter de savnede med dykkere ble gjennomført.

Også to av dykkerne som var med, forteller at de følte seg trygge da de arbeidet.

- Spesielt
- Vi var godt forberedt, og samarbeidet med alle instanser fungerte knirkefritt. Det var ingen sure miner, og vi følte oss trygge.

Det sier Gisle Espeland (31) fra IMC Diving. Han har vært med helt siden Rocknes forliste mandag for tre uker siden, først under selve redningsaksjonen og siden under søket etter savnede inne i vraket.

Redningsdykker Kjell Tore Olsen fra brannvesenet sier det var hardt arbeid, men at de følte seg svært trygge.

- Under en vanlig utrykning er vi klare på halvannet minutt. Denne gangen gikk det lengre tid, vi var svært godt forberedt og følte oss dermed trygge, sa Olsen.

Selv om redningsdykkerne er vant til å dykke under vanskelige forhold og å søke etter omkomne, gjorde både omfanget og skadene innvending arbeidet spesielt.

Foto: Kjetil H. Dale, TV 2

- Det var store skader, mye inventar var knust gjorde arbeidet vanskelig. I tillegg var det mye olje som ødela utstyret. Det er vi ikke vant til – og det gjorde jobben vanskelig, sa Olsen.

Både de to dykkerne og redningsledelsen understreket at dykkerne hadde debriefing hver dag, og at de fikk en grundig gjennomgang for å bearbeide det de hadde opplevd.

33 dykkere
Tolv arbeidsdykkere fra IMC Diving har deltatt i søket etter de savnede. I tillegg har 21 redningsdykkere fra brannvesenet deltatt. Totalt har de 33 dykkerne gjennomført rundt 100 enkeltdykk med i snitt en times varighet under til dels svært vanskelige forhold. Medregnet alle som deltok i ulike funksjoner på dykkerfergen (politi, brannvesen m.m.), var mellom 35 og 40 personer daglig involvert i arbeidet.

- Vi er veldig godt fornøyd med at forberedelsene våre fungerte så godt, og at vi i ettertid kan se at vi ikke har hatt en eneste skade, sa brannsjef Eidsnes på gjennomgangen onsdag.

Dykkerne var nede i vannet i grupper på tre – to redningsdykkere og en arbeidsdykker. I tillegg hadde de med seg en miniubåt med kamera, og alle dykkerne hadde kamera og kommunikasjon med ledelsen oppe på dykkerfergen.

- Det var spesielt. Det var interessant å se at samarbeidet fungerte så godt og at vi klarte å gjøre en god jobb. Men nå er det godt å være ferdig og få litt fri, sa Espeland.

Han fortalte at de vanligvis jobber en og en, og at det var uvant å jobbe i team på tre dykkere nede samtidig.

Fant elleve
Tre omkomne ble funnet allerede den kvelden Rocknes forliste, mens to andre ble funnet i dagene etter. Da Rocknes ble slept til Ågotnes, var 13 personer fortsatt savnet. Av disse fant dykkerne elleve.

- Vi er svært godt fornøyd, og mener nå vi har søkt gjennom alle de delene av vraket som det er forsvarlig å søke gjennom nå, opplyser brannsjef Eidnes.

Både Eidsnes og politimester Refvik understreker at sikkerheten har stått i høyesetet fra dag 1, og at det derfor aldri har vært aktuelt å utsette dykkerne for noen fare. Det er også derfor søket nå er stoppet, selv om det er deler av båten som fremdeles ikke er grundig gjennomsøkt.

Søket etter de to som fortsatt er savnet vil bli gjenopptatt når rederiet har snudd båten.

Fant utstyr
Politimester Vidar Refvik bekreftet under gjennomgangen også at de under dykkingen har funnet og sikret diverse utstyr de håper kan hjelpe til i etterforskningen av ulykken. Han vil imidlertid ikke si hva slags utstyr det er snakk om.

Han kunne videre fortelle at søket etter de omkomne til nå har kostet 2,5 millioner kroner.

Brannsjef Helge Eidsnes ville ikke kommentere hvor i fartøyet de omkomne var funnet, og vil heller ikke spekulere i om de to siste som er savnet, fortsatt er om bord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.