*Nettavisen* Nyheter.

- Spis naken foran speilet

Ved å dyrke spiseforstyrrelsen, sulter de seg til hjelp. Eller til døde. iOslo.no har snakket med en av jentene bak en norsk pro-ana-side.

14.02.07 14:35

(iOslo.no) Pro-ana eller «for anoreksi» har florert over nettet i USA og England. Nå er det i ferd med å bli et norsk fenomen. iOslo.no skrev for noen uker siden om en slik type nettside, hvor man blant annet finner tips og råd om hvordan kaste opp enklest mulig, hvordan unngå måltider, og hvilke unnskyldninger man kan bruke for ikke å spise.

iOslo.no har snakket med en av jentene bak denne siden. Hun kaller seg «Bianca» og er 16 år gammel. Bianca mener selv at siden er opprettet for å kunne få hjelp, ved at det kan hjelpe jenter til å bli tynne nok til å bli sett av helsevesenet.

- Syk og rar
- Det norske helsevesenet tar deg ikke alvorlig hvis du ikke er ekstremt undervektig. Personlig vil jeg ha hjelp, men jeg føler ikke at jeg er syk nok til å få det, sier Bianca.

Samtidig finner jentene en støtte i hverandre, ifølge Bianca.

- Det er så mye bedre å vite at man har noen der. Andre ser på deg som syk og rar, og vet ikke hvor mye som ligger under. Hvis du har noen som støtter deg, så det føles mye bedre, sier hun.

Utdrag fra nettsiden:

- Det funker fett å kaste opp i dusjen. Bare pass på at sluken ikke går tett! Men dusjen blokkerer brekkelydene du lager om du ikke er vant til å kaste opp.

- Du kan trene kroppen opp til å glemme at den er sulten med å gi deg selv et lett slag i mellomgulvet [der ribbeina møtes i en opp ned v-form]. Det vil minne deg på at det ikke er verdt det.

- Spis naken foran speilet. Da får du ikke lyst til å spise så mye.

Rop om hjelp
Spesialist i barne- og ungdomspsykiatri, Laila Sundgot Schneider, mener disse sidene forteller noe om hvor desperate disse jentene er.

- Disse nettsidene må sees som et rop om hjelp, men samtidig blir det en farlig dyrkelse av spiseforstyrrelsen. Det å skulle vente i flere måneder gjør det mye lettere å søke hjelp, støtte eller konkurranse på nettet hos likesinnede. Disse nettsidene er vel et bevis på hvor fortvilte, desperate mange unge er når de søker disse sidene, sier Schneider.

Hun sier at mange av disse jentene ikke skjønner selv hvor syke de er.

- Det er ofte slik at personer med alvorlige symptomer på spiseforstyrrelsekr kan skjule sine plager i mange år og først blir oppdaget og får oppmerksomhet når deres tynnhet er blitt dramatisk synlig for alle, sier Schneider.

Manglende tilbud
Schneider sier at altfor mange med spiseforstyrrelser får ingen hjelp eller for lite hjelp. Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser (IKS) støtter Schneiders uttalelser om at altfor få får den hjelpen de trenger.

- En del av de som ringer til vår krise- og informasjonstelefon forteller at de føler at de ikke blir tatt seriøst av hjelpeapparatet. Mange beskriver også at fastlegen ikke tar dem seriøst og ikke hjelper dem videre i behandlingsystemet, sier sosialkonsulent Anne Saue ved IKS til iOslo.no.

- Vi opplever at mange av våre innringere og medlemmer selv må finne seg en psykolog, etter å ha fått henvisning hos fastlegen sin. Når de kontakter psykologer, får de veldig ofte beskjed om at psykologen ikke tar i mot nye pasienter, sier Saue.

IKS mottar telefoner fra mange fortvilte foreldre til unge jenter som har spiseforstyrrelser.

- De beskriver en hverdag full av frustrasjon over manglende tilbud, og behandlere som ikke tar dem på alvor, sier Saue.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hadde altfor tykke lår
«Bianca» og venninnen «Andrea» har opprettet en pro-ana-side sammen. Bianca sier at den eneste måten å få hjelp på er å bli tynn nok, slik at man blir tatt seriøst.

Bianca utviklet en spiseforstyrrelse allerede da hun var 11 år gammel.

- Men jeg tror det begynte før det også. Jeg husker at jeg kommenterte til mamma allerede da jeg var ti at jeg hadde altfor tykke lår, sier Bianca.

Hun blir etter hvert kjent med Andrea, som ikke hadde spiseforstyrrelser. Andrea ble ifølge Bianca påvirket av hennes egen spiseforstyrrelse, og utviklet etter hvert anoreksi.

- Det er min skyld, det føles i hvert fall som om det er min skyld, fordi jeg fikk det først, sier Bianca.

«Helt forferdelig»
Bianca forteller at hun har oppsøkt lege, men at hun ikke ble tatt seriøst. Hun var hos legen en tre-fire ganger, og så fikk hun en henvisning til en psykolog.

- Det var helt forferdelig, fordi mamma måtte være med. Når jeg hadde vært der så sa de bare at «det var veldig hyggelig å møte deg, det var bare så synd at vi ikke har sett deg smile i løpet av en hel time». Det var ikke smileterapi jeg skulle på, sier Bianca.

Hun håper at siden ikke vil få jenter som er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse til å tippe over.

Håper folk ser hvor sykt det er
- Siden er ganske syk, om jeg skal si det helt ærlig. Jeg håper de som ser den også ser hvor sykt det er, og at de derfor blir skremt til å ikke vippe over kanten, sier Bianca.

Bianca føler seg ikke ansvarlig hvis noen jenter skulle utvikle eller få en forverret spiseforstyrrelse på bakgrunn av hva de leser på disse sidene.

- Vi er ikke ansvarlige for noen av deres handlinger. Vi har en advarsel på siden. Det er deres egen frie vilje.

Les flere saker på iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.