RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sport for alle aldre

Sist oppdatert:
Vil du oppsøke dypet, trenger du ikke tenke på alderen. Men gå kurs!

- Fra det hele startet til godt inne på 1970-tallet var den typiske dykker unge menn. Nå har vi begge kjønn, og bredden er stor blant dem som oppsøker dykkingen, sier Per Vangsøy, daglig leder i Norges Dykkeforbund til TV 2 Nettavisen.

De yngste som dykker i Norge er 6-7 år gamle, de eldste rundt 70 år.

- Dykking er en aktivitet for hele familien, og en må ikke nødvendigvis dykke for å være en del av det. Et dykk varer rundt en times tid. Men det er så mye aktivitet rundt, sier Vangsøy

Opplevelsesrikt
Han sier at en rekke fritidsdykkere innledningsvis nok er fornøyd med opplevelsen av spenning og naturen.

- Men det er så utrolig mange utviklingsmuligheter. Noen interesserer seg for livet i havet, marinbiologi, noen for fotografering, og andre går in for konkuransseidretter som undervannsrugby. Dykking blir aldri kjedelig. Og så lenge helsa holder, kan man fortsette med dykking svært lenge, sier han.

Hvor mange som dykker i Norge er det umulig å fastslå.

- Vi har et medlemstall på 8500 fordelt på litt over 60 dykkerklubber rundt i Norge. Det er den største medlemsmassen vi har hatt. Men vi regner med at det er vel 6.000 personer i året som tar grunnkurs i dykking i Norge, i tillegg tar mellom 3.000 og 3.500 dykkerkurs i utlandet, sier han.

- Investering
Et dykkerkurs koster fra 1500 kroner og oppover. Skal du drive aktivt, bør du skaffe deg ditt eget utstyr.

- En må regne med å investere i utstyr på mellom 20.000 og 25.000 kroner. Men dette er ikke som fotballskoene du vokser ut av eller ting som slites ut, sier Lyngstad.

Grensen for å få dykkersertifikat er i dag 15 år. Men barn kan også få en internasjonal sertifisering. De dykker da med maske, snorkel og svømmeføtter- uten ekstra oksygen.

Alltid ulykker
Det er allikevel viktig å være klar over at dykking ikke er ufarlig.

- Det har vært en stigning i antallet dykkere som utdannes. Ut ifra det vil det ligge et potensial for ulykker når antallet går opp. Men når det er sag, så har vi en nullvisjon for ulykker. Likevel skjer det, ofte på grunn av tilsidesettelse av sikkerhetsnormer, sier han.

Det er ikke påbudt med dykkersertifikat for å dykke i Norge. Men absolutt alle som dykker anbefaler at man tar en grunnkurs i dykking av sikkerhetshensyn.

Du kan leser mer om dykking hos Norges Dykkeforbund (med linker til lokale dykkerklubber) og hos Hydra .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere