*Nettavisen* Nyheter.

- SSB bidrar til mistenkeliggjøring

Mazyar Keshvari er Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann på Stortinget. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Mayzar Keshvari (Frp) ber Statistisk sentralbyrå legge fram statistikk som viser hvilke landbakgrunn kriminelle har.

02.09.16 10:11

- Ved ikke å gå ut med konkret statistikk på det som har med innvandring, kriminalitet og landbakgrunn å gjøre, bidrar Statistisk sentralbyrå til mistenkeliggjøring.

Les også: 211 tiltaler - 131 utenlandsklingende navn

Det sier stortingsrepresentant Mayzar Keshvari (Frp) til Nettavisen.

- Skal vi ha en opplyst samfunnsdebatt, trenger vi tallene SSB sitter på. Får vi denne kunnskapen, vil det bidra til en god debatt. Slik det nå er, skapes det myter på begge sider, som at alle asylsøkere og innvandrere er kriminelle, noe som ikke er sant i det hele tatt, sier Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann.

Les også: Politiinspektør får støtte av justisminister Anundsen

Opphetet debatt

I sommer ble det opphetet debatt etter at politiinspektør Thomas Utne Pettersen skrev om innvandring og kriminalitet i Haugesunds Avis og på Nettavisens gjesteblogg. Utne Pettersen skrev om det han oppfatter er overrepresentasjon av personer med utenlandsk bakgrunn på kriminalitetsstatistikken. Det gjorde han blant annet med bakgrunn i egne erfaringer fra fengsling og påtale i Haugesund.

Les også: Her er tallene på utlendinger og kriminalitet

Nettavisen har i en artikkelserie fulgt opp noen av påstandene og blant annet sett på forekomsten av utenlandskklingende navn i saker som går for Oslo tingrett.

Presseveteranen Sven Egil Omdal har kritisert Nettavisens artikkelserie og sammenlignet den med en «sørpe full manns forsøk på å treffe et ganske lite nøkkelhull». Andre, som Senterpartiets Jenny Klinge, har sagt at politikere bør være interessert i å se nærmere på tallene og hva de forteller.

Les Erik Stephansens blogg: Omdals hersketeknikker

- Nødvendig med tall på bordet

- Debatten i sommer har vist hvor nødvendig det er at vi når får tall og kunnskap på bordet, sier Keshvari.

Han viser til at Frp flere ganger har etterspurt kriminalstatistikk på landbakgrunn. I sommer tilbød SSB seg å finne tallene Frp spurte etter, men krevde ekstra betaling - 230.000 kroner. Det sa Frp nei til.

- Manglene i SSBs statistikk bidrar til å feilinformere politikere og opinion, sier Keshvari.

Nettavisen mener: Kunnskap er nøkkelen for å forebygge kriminalitet

Som eksempel trekker han fram en debatt på Dagsnytt Atten i forrige uke om innvandrere og kriminalitet. Her ble det, ifølge Keshvari, sagt at øst-europere er mest overrepresentert.

- Dette stemmer ikke, sier Keshvari og sier det bygger på en feiltolkning som skyldes at SSB kun publiserer tall for utenlandsk statsborgerskap.

- Ikke-vestlige innvandrere og norskfødte regnes da som norske statsborgerskap, sier Keshvari.

Keshvari sier vi må tilbake til 2011 for å finne en SSB-rapport som viser tall etter landbakgrunn.

- Den viser at det er innvandrere fra typiske asylland som Somalia, Irak, Iran og Afghanistan som er mest overrepresenterte. Der er det tre til fire ganger høyere hyppighet for siktelser for voldslovbrudd i perioden 2001-2005 enn øvrig befolkning (korrigert for alder og kjønn).

De ukorrigerte tallene viste, ifølge Keshvari, en overrepresentasjon på mellom 5,5 og 7,5. Polakker derimot hadde bare en svak overrepresentasjon på 1,3.

Keshvari viser til at alle partier etterlyser mer fakta om innvandrere og kriminalitet.

Nettavisen har vært i kontakt med Statistisk sentralbyrå, som ikke ønsker å kommentere Keshvaris påstander i denne saken.

Forsvarer Nettavisen

Når det gjelder kritikken mot Nettavisen, mener Keshvari at den skyter over mål:

- Nettavisen har gjort et godt og ærlig forsøk på å skape en opplyst debatt. Nå er mange i skyttergravene, enten ved å bortforklare alt som har med innvandring å gjøre eller ved bastant å skylde på flyktninger, asysøkere for all kriminalitet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.