RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Stake kunne hindret havari

Sist oppdatert:
BERGEN (TV 2 Nettavisen): Hadde grunnen som lasteskipet «Rocknes» gikk på i Vatlestraumen vært merket, hadde skipet aldri gått på grunn, sa statslos Vemund Halhjem under sjøforklaringen i Bergen tirsdag.

Han vil ikke spekulere noe mer i mulige årsaker til «Rocknes»-havariet, men legger ikke skjul på at han mener manglende merking kunne ha forhindret tragedien.

«Rocknes» gikk på grunn før skipet på få sekunder gikk rundt. I dag er grunnen som skipet gikk på, merket med en stake.

Under sjøforklaringen i Bergen tirsdag, fikk los Vemund Halhjem spørsmål om dette.

- Tror du, under ellers like vilkår, at ulykken kunne skjedd hvis staken var der forrige mandag, spurte Jostein Egeland, havaridirektør Norwegian Hull.

- Vi hadde aldri grunnstøtt i området den dagen hvis staken sto der, svarte losen som skulle føre «Rocknes» trygt gjennom Vatlestraumen den skjebnesvangre ettermiddagen i forrige uke. Så langt er fem personer funnet omkommet. 13 er fortsatt savnet og antas omkommet.

Skjermet i ettertid
Halhjem fortalte også at han er blitt skjermet for mediene etter tragedien, og at han ikke har kjennskap til alle teoriene om årsak som har versert.

- Mitt støtteapparat har skjermet meg for all mediedekning. Den informasjonen jeg har fått, er silt gjennom støtteapparatet. Jeg skjønner at det har kommet opp mange teorier, og jeg tror ikke jeg skal svare på hva jeg tror, svarte han da sjøfartsinspektøren i Oslo, Finn Paulsrud, ba om losens personlige mening om årsaken til havariet.

Rotete strøm
Halhjem forklarte videre at det var rotete strøm i Vatlestraumen, og at han forsøkte å manøvrere skipet midt i leia da ulykken skjedde.

Han endte opp litt styrbord, og havnet snart i ureint farevann.

- Jeg var trygg på at vi hadde en sikker og god kurs, og sjekket dette visuelt, sier Halhjelm, som har seil gjennom Vatlestraumen 800 til 1000 ganger.

- Det planlagte var midt i leia. Vi var litt styrbord for midten, men mente det var en tilfredsstillende og god avstand til Revskolten lykt. Kapteinen ga heller ikke uttrykk for at det var noe unormalt med den avstanden, men jeg vet jo ikke hva han tenkte.

Vet ikke om alarm
Halhjem sier han ikke vet om ekko-loddet var på, og han skal heller ikke ha hørt noen alarm som varslet at de var på grunt vann.

- Nei, jeg hørte ikke noen alarm. Jeg vet ikke om det var noen slik alarm på dette datakartet.

Her følger du sjøforklaringen som nå pågår

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere