RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Staten diskriminerer handikappede

Sist oppdatert:
Handikappede må svare på intime spørsmål for å få hjelp til daglige gjøremål.

Handikappede føler seg krenket over spørsmål som norske myndigheter vil ha svar på når de skal registrere grad av handikap. Mandag demonstrerer de utenfor Stortinget.

Alle som mottar pleie- og omsorgstjenester blir registrert og i dette arbeidet har Helsemyndighetene utviklet et spørreskjema med flere intime og nærgående spørsmål.

- Nedverdigende
- Etter vår mening er dette statlig autorisert diskriminering. Det er nedverdigende spørsmål og representerer et nedverdigende menneskesyn slik vi oppfatter det, sier generalsekretær i Norges Handikapforbund, Lars Ødegård, til TV 2 Nyhetene.

Ødegård er selv avhengig av rullestol og mener veilederen som er laget hører hjemme i søpla. Blant spørsmålene som stilles i IPLOS-veilederen fra Helse- og omsorgsdepartementet er:

- Spiser du servert mat på en kulturelt akseptabel måte?

- Planlegger og utfører du tømming av tarm, blære og intimhygiene ved menstruasjon, tørker deg nedentil og vasker hender?

- Fortvilelse og sinne
- IPLOS er det som har skapt sterkest reaksjoner blant våre medlemmer. Alt fra fortvilelse til virkelig stort sinne. Man opplever spørsmålsstillinger som er så intime og så krenkende i sin form at veldig mange er dypt fortvilet, forteller Ødegård.

Forbundet har skrevet til Helseministeren uten at noe har skjedd, men da TV 2 tar opp saken med departementet uttrykkes det forståelse for reaksjonene.

- Dårlig oversettelse
- Vi har forståelse for at handikapforbundet har reagert på enkelte av formuleringene som er i det materialet, sier statssekretær Rigmor Aasrud i Helse- og omsorgsdepartementet til TV 2.

Aasrud mener dårlig oversettelse fra internasjonale standarder må ta noe av skylden. Men forklarer at bruken av spørsmålene også er misforstått i flere kommuner.

- Det har ikke vært meningen å stille spørsmålene direkte til brukerne, men enkelte kommuner har brukt det som et spørreskjema, sier hun.

Departementet vil nå ta kontakt med Norges Handikapforbund for at de skal få være med å utvikle systemet videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere