RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Magnus Blaker / Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

- Statsministeren er en kald fisk

Sist oppdatert:
Tidligere statsråd Åslaug Haga har gitt ut satirisk bok, og det ender veldig, veldig galt.

Fredag kom tidligere Sp-leder og olje- og energiminister Åslaug Haga med sin nye bok, «I de innerste sirkler». Forlaget beskriver boka som en politisk satire inspirert av virkeligheten.

- Åslaug Haga tar oss med inn i maktens korridorer og gir oss et interessant og underholdende innblikk i politikkens alvor og galskap, skriver Schibsted forlag om Hagas første roman.

Gjenkjennelig
Leser du boka blir du sittende og lure på hva som er virkelighet og ikke. Svært mye er gjenkjennelig, og tydelig inspirert av Hagas egne erfaringer som statsråd.

Vi blir kjent med fire partiledere, fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti, som sammen leder en fiktiv koalisjonsregjering der Ap har statsministeren.

Mye av det som beskrives kan lett oppfattes som Hagas egne opplevelser av spillet i politikken, der pressens graving og «jakt» på toppolitikerne har en rød tråd gjennom hele boka.

Selv sier Haga at personene er oppdiktede:

- Personene er fiktive, men Stortinget, regjeringsblokka og statsministerens kontor i 17. etasje er med. Alt foregår i Norge, men det er med helt nye politikere. Jeg gledet meg over spekulasjonene om at dette kunne vært en bok om India eller EU, ingen har nok tenkt på at jeg skulle skrive en roman som gir innblikk til livet i politikken, fortalte Haga til Side2 da bokplanene hennes ble kjent tidligere i høst.

Haga beskrev boka som en blanding av alvor og galskap.

- Jeg vil gi folk et innblikk i hva som skjer i de rommene jeg var i. Skjer det tabber på Slottet? Krangler vi fælt på Stortinget? Hvordan er det å være menneske i politikken? Boken handler om alvor og galskap. Det skjer mye sprell og spetakkel. Det er mange spennende mennesker i politikken, noen gale og noen veldig morsomme, sa Haga.

- Utypisk Krf-er
Blant hovedpersonene finner vi energiminister Ane Smeby (Sp) og samferdselsminister Nora Giæver (KrF), som virvles inn i politiske intriger, rått maktspill og voldsomme mediestormer.

Giæver, som blir kjørt hardt i mediene, beskrives som en svært så utypisk KrF-er, som pressen elsket da hun ble partileder.

«Nora hadde raskt markert seg som en tøff og klar politiker som ikke nølte med å konfrontere mørkemenn og kvinner i partiet. En blond revolusjon, ble hun kalt», skriver Haga i boka.

Mediestorm
Det går ikke mange sidene før Haga kommer inn på medienes graving, og mye av det som omtales er veldig lik den mediestormen Haga selv opplevde før hun gikk av som statsråd.

TRAKK SEG: Åslaug Haga opplevde mediestorm om ulovlig utleie av dette staburret. Nå skriver hun om omtrent det samme i sin nye, satiriske bok.
TRAKK SEG: Åslaug Haga opplevde mediestorm om ulovlig utleie av dette staburret. Nå skriver hun om omtrent det samme i sin nye, satiriske bok.

Haga trakk seg som både Sp-leder og statsråd i juni i fjor, av helsemessige årsaker. Det etter en lang rekke med oppslag om ulovlig utleie av et stabbur og ulovlig oppføring av en brygge.

I boka skriver Haga om KrF-statsråden som ligger våken på natta og ikke får sove. Hun beskriver blant annet frykten statsråden har for nye avsløringer i VG.

«Nora var klam i hendene. Det snørte seg i brystet igjen. Angsten forfulgte henne også denne morgenen», skriver Haga.

- Ulovlig utleie
Statsråden i boka ligger og tenker på overskriftene som kan komme:

«Hun stirrer ut i mørket og så for seg overskriftene: ”Hemmelig leilighet”. "Ulovlig leilighet i kjelleren”. "Nye avsløringer” fra det de omtalte som ”sikre kilder”. Hva kunne de ha funnet på denne gangen? De tolv spørsmålene som hadde tikket inn fra VG i går kveld, om boligen hennes i Vestli, hang ikke på greip. At hun skulle ha en hemmelig leilighet i kjelleren som attpåtil skulle være utleid? Hvor i alle dager tok de det fra?» skriver Haga.

Oppslagene i mediene pågår i flere måneder, og blir stadig verre for personen.

«VG startet kjøret med førstesideoppslag om at staten betalte bredbånd for Nora Giævers leietakere i huset hun hadde arvet i Vestli: Boligbaronen Giæver hadde etter sigende håvet inn penger», står det i boka.

«De holdt det gående i dagevis, med oversikter over hvilke leietakere som hadde bodd i huset opp gjennom årene, hvor lenge de hadde bodd der og hvor mye de hadde ”tjent” på å ha gratis bredbånd. Nora selv hadde mistet oversiktet over leietakerne, og VG mente dette var suspekt», skriver Haga.

Da bredbåndssaken var blitt gammelt nytt, ble søkelyset for bokas mest omtalte person rettet mot det nyinstallerte sikkerhetssystemet i huset hennes. I alle medier.

«Nora spilte hovedrollen i et teaterstykke hun ikke ante hva handlet om (...) Etter hvert som handlingen skred fram, ble hun mer og mer krenket. De fremstilte henne som en tulling uten integritet. Det var det de gjorde. En statsråd som ikke engang greide å holde orden på sine private affærer».

- Ikke verdt det
I boka spør politikeren seg om hun orker mer på grunn av alle oppslagene i mediene.

«Hvorfor utsetter du deg for dette, Nora. Dette er det ikke verdt», skriver den tidligere Sp-lederen, som altså selv gikk av som statsråd av helsemessige årsaker etter mediestormen.

Skandaleoppslag etter skandaleoppslag beskrives i boka, fra at statsråden beskrives som lesbisk til at hun ansetter en tidligere klassevenninne som departementsråd i Samferdselsdepartementet.

Etter hvert får hovedpersonen nok, og Dagsrevyen har oppslag om at KrF-politikeren går til frontalangrep på media, etter et raseriutbrudd da hun blir konfrontert med utleiesaken.

Opposisjonen på Stortinget kaster seg på, og krever hennes avgang. Også statsministeren går ut og sier det er uakseptabel atferd av statsråden.

- En kald fisk
En av de andre personene i boka, Sp-statsråd Ane Smedby, går til statsministeren og krever at han forsvarer den utskjelte KrF-statsråden i media.

«Jeg tar ingen konfrontasjon med pressen på dette. Alle skal følge norsk lov og alle må oppføre seg som folk. Jeg kan ikke vite om det ligger noe mer i disse ”sakene”, og jeg kan ikke forsvare at hun går til frontalangrep på pressen. Kanskje pressen vet mer enn deg?» spør han som er statsminister i boka.

Statsministeren, som ifølge Haga ikke er Jens Stoltenberg, beskrives som en kald person.

«Ane sto igjen med den samme følelsen som denne mannen hadde gitt henne så mange ganger før. Tomhet. Fy faen for en kald fisk du er, mumlet hun», skriver Haga.

NB! Her skriver vi om bokens slutt (red.anm.):

Boka topper seg mot slutten, og ender svært så tragisk.

Den mye omtalte KrF-statsråden mister kontrollen over bilen sin, kjører i en fjellvegg og omkommer. Kvelden før hadde hun drukket med statsrådskollegaen fra Sp.

«Ane var sikker på at Nora hadde kjørt seg i hjel. Helt sikkert. Men hun kunne ha forstått at hun trengte legehjelp. (...) så meningsløst at de hadde drukket seg fulle og bare snakket tull», står det i romandebutet til Haga.

Også drikkingen kvelden før blir det selvsagt medieoppslag av.

Det er ellers veldig mye politisk spill som omtales i boka. Det hele ender med at SV, KrF og Sp trekker seg ut av koalisjonsregjeringen, etter utslipp fra prøveboring i Barentshavet, der også pressen spiller en viktig rolle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere