RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sterkt Frp kan hindre blå regjering

dagfinn høybråten krf landsstyremøte 7. mars 2008
dagfinn høybråten krf landsstyremøte 7. mars 2008 Foto: Scanpix
- Jo større Frp blir, jo mindre sjanser er det for at det blir en borgerlig regjering etter valget i 2009, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Mandag morgen erklærte Høyre-leder Erna Solberg i Politisk Kvarter på NRK P2 at hun «håper» hun er statsminister etter valget 2009.

- Jeg er Høyres statsministerkandidat og vi kommer til å gå inn i valgkampen, og eventuelle forhandlinger etterpå, med krav om at Høyre skal ha statsministeren, sa Solberg til NRK.

KrF-leder Dagfinn Høybråten sier til Nettavisen at han ikke er overrasket over utspillet:

- At en partileder er kandidat til det fremste vervet et parti kan oppnå - det kommer ikke som noen bombe.

- Politikk, ikke person
- Hvem som blir statsminister etter valget i 2009 er et spørsmål om politikk og ikke et spørsmål om personer, fortsetter Høybråten.

Høybråten mener at det nå er større sannsynlighet for at den sittende rødgrønne regjeringen må gå etter valget enn for at den blir sittende.

- Har KrF et godt forhold til Frp?

- Vi har et utmerket forhold til Frp, men det er ikke politisk grunnlag for at KrF skal sitte i regjering med Frp. Vi er uenige i store verdispørsmål som handler om fattigdom, menneskeverd og klima.

- Klarer høyresiden å stable på beina en regjering når verken KrF eller Venstre vil samarbeide med Frp?

- Jo større Frp blir, jo mindre sjanse er det for at det blir en borgerlig regjering. Om velgerne ønsker regjeringsskifte, bør de stemme på de tre partiene som utgjorde Bondevik II-regjeringen og som har dokumentert at de kan samarbeide. En regjering er avhengig av å ha et manøvreringsrom og det rommet begrenses om regjeringen er knyttet opp til det ytterste høyre i norsk politikk, sier Høybråten.

- Meningsløs debatt


Frp-leder Siv Jensen syns Erna Solberg setter i gang en «meningsløs debatt».

- Det er stortingsvalg i 2009 - ikke statsministervalg eller regjeringsvalg. Derfor er det meningsløst med en kamp nå om hvem som skal være hva etter valget, sier Jensen til Nettavisen.

Som Høybråten understreker hun at det er politikken som er viktig - ikke personene.

- Det blir en regjering etter valget. Det er helt sikkert, sier Jensen.

Advarer mot Venstre
Jensen sier at Frp ikke kommer til å støtte en borgerlig regjering som de selv ikke er en del av. Og hun advarer velgerne mot å «kaste bort stemmer på Venstre».

- Lars Sponheim har gjort det klart at han vil gjøre hva som helst for at Frp ikke skal komme i regjering, inkludert å støtte en sosialistisk regjering med Jens Stoltenberg i spissen, sier Jensen.

- Hvorfor tåler ikke Sponheim Frp?

- Han har fått det for seg at det gjør ham populær i enkelte miljøer om han tar avstand fra Frp. Men i Stortinget så har Frp og Venstre samarbeidet på en rekke områder, sier Jensen.

Nettavisen fikk mandag ikke fatt i Venstre-leder Lars Sponheim for en kommentar til saken.

KLARER HØYRESIDEN I NORSK POLITIKK Å DANNE REGJERING?

TA DEBATTEN HER!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere