RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2 Nettavisen)

- Stoltenberg bløffer

Sist oppdatert:
Høyre anklager Jens Stoltenberg både for å bløffe om at Ap ikke ønsker å skjerpe skattene og for å love bort 10 milliarder i valgkampen.

Høyre mener at Jens Stoltenberg bløffet da han i debatten med Jan Petersen i NRK torsdag kveld hevdet at "Vi har ikke økt skattene i våre budsjetter nå".

- Vi har spilt av denne uttalelsen gang på gang i ettertid, og det stemmer at Stoltenberg virkelig sa dette, sier presseansvarlig i Høyre, John-Ragnar Aarset.

1 milliard kroner

Grunnen til at Høyre nå er så oppbrakt, er at partiet hevder at Ap i revidert nasjonalbudsjett i vår ønsket å skjerpe skattene med mer enn 500 millioner kroner.

- Ap ville blant annet stramme inn delingsmodellen, motarbeide det frivillige initiativ ved å fjerne skattefradraget for gaver til frivillige organisasjoner, øke alkoholavgiftene og skattlegge arv hardere, sier Sanner.

Han mener at helårseffekten av Aps skatteskjerpelser er på godt over 1 milliard kroner.

- Skatteøkningene ville ramme næringslivet, og effektivt jage bedrifter ut av landet. Resultatet ville blitt flere på tiltak og færre i jobb, sier Sanner.

- Nettoreduksjonen teller
Stortingsrepresentant Svein Roald Hansen fra Ap er ikke enig i at Ap vil skjerpe skattene.

- Det er riktig at vi ønsker noen skjerpelser, men vi må se på hva som til slutt blir netto skattereduksjon. Høyre har blant annet nettopp selv innført avgifter på KFK-gasser og noen ekstra bilavgifter. Vi har stemt for skattelettelser for 11-12 milliarder kroner de siste årene, sier Hansen.

- Svidd av 10 milliarder
Jan Tore Sanner er ikke alene i Høyre om å mene at Jens Stoltenberg er uforsvarlig og unøyaktig i sin omtale av penger og budsjetter. På et valgmøte i Oslo mellom Petersen og Stoltenberg torsdag kveld, angrep Petersen Ap-lederen hardt.

- Ved å lese avisene under valgkampen er det lett å regne seg til at Stoltenberg har svidd av omtrent 10 milliarder kroner i valgløfter. Kjære velgere, auksjonen er i gang, tordnet Petersen.

- Penger til fellesskapet
Stoltenberg tok raskt til motmæle og mente at det er Høyre som svir av milliarder.

- Bare på skattesiden har Høyre lovt lettelser på 12 milliarder kroner i løpet av de to neste årene. Skoletiltakene som Høyre vil gjennomføre vil koste tre-fire milliarder kroner, og endingene i forsvaret vil koste omtrent to milliarder kroner, sa Stoltenberg.

Han påpekte at Ap alltid har funnet inndekning på sine budsjetter.

- Poenget er at Ap og Høyre vil bruke pengene forskjellig. Dere vil bruke dem på lavere skatt, mens vi vil bruke pengene på fellesskapet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere