RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Storberget ukjent med hijab-vedtak

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Da Justisdepartementet 4. februar offentliggjorde at bruk av hijab skulle tillates som del av politiuniformen, skjedde det uten justisminister Knut Storbergets viten, melder NRK.

Ifølge kanalen ble notatet lagt ut på departementets hjemmesider uten at justisminister Knut Storberget (Ap) var informert.

Beslutningen ble fattet etter Politidirektoratets positive innstilling til hijab, og skal ifølge NRK ha vært drevet igjennom av statssekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik.

- Etter å ha mottatt Politidirektoratets vurdering, er det besluttet at politiets uniformsreglement skal endres slik at det gis anledning til bruk av religiøst hodeplagg sammen med politiuniformen, heter det i notatet som ble lagt ut på Justisdepartementets sider 4. februar.

I departementet måtte statssekretæren og rådgiveren i departementet stille til hastemøte etter krav fra tre stortingsrepresentanter og en statssekretær, Saera Khan, Tore Hagebakken, Arild Stokkan Grande og Libe Rieber-Mohn.

Les også: - Muslimske politikvinner bør ikke pågripe menn

På møtet var Aas-Hansen og Tajik ivrige forsvarere av vedtaket om hijab i politiet. Justisministeren var ikke til stede, og det var altså heller ikke hans beslutning at et slikt vedtak skulle offentliggjøres. Men som departementets sjef måtte Storberget forsvare det utad, inntil presset fra partiets stortingsgruppe ble for stort.

- Ap vil stoppe hijab-saken

Ifølge VG jobbes det nå iherdig internt i Arbeiderpartiet for å få stanset hijab-saken snarest mulig.

Flere kilder avisen har snakket med, frykter at det vil skade Ap i valgkampen om saken trekker ut og understreker at saken er en vinnersak for Frp.

- Jeg tror ikke noen ønsker at denne saken skal vare til over valget. Dette er en sak det er greit å lande, siden den er blitt så hausset opp, sier Thomas Breen (Ap), medlem i Stortingets justiskomité til VG.

Ap-nestleder Helga Pedersen er i utgangspunktet for hijab i politiet, og mener at utformingen av hodeplagget ikke spiller noen rolle.

- I utgangspunktet synes jeg ikke hijab i politiet er problematisk. Men jeg ser alle motforestillingene, og dem må vi selvfølgelig ta på alvor, sier hun.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mener at det kan være argumenter for å opprettholde forbudet mot hijab i politiet, selv om det er tillatt i Forsvaret. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere