- Støre bløffet om tegningene

Foto: Scanpix

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skjulte sannheten om Muhammed-tegningene for arabiske medier, hevder Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk i ny bok.

03.10.06 08:41

I boka «Truet av islamister» hevder Magazinet-redaktøren at utenriksminister Jonas Gahr Støre og statsminister Jens Stoltenberg bevisst «skjøv en liten kristen avis foran seg» under striden om Muhammed-tegningene.

Selbekk viser til at store aviser som Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad hadde trykket faksimiler av tegningene før Magazinet gjorde det.

«Bare Magazinet»
Likevel fortsatte Støre å bruke påstanden om at det bare var Magazinet som hadde publisert karikaturene, også i et intervju med den arabiske TV-stasjonen Al Arabiya i begynnelsen av februar. Intervjuet skjedde bare to dager etter at rasende demonstranter angrep den norske ambassaden i Damaskus.

- Det var det farligste punktet under striden om tegningene. Hva hadde skjedd hvis noen arabiske journalister hadde meldt hjem om at flere av de største toneangivende avisene hadde trykket tegningene, mens den norske utenriksministeren fortalte arabiske medier noe annet? undrer Selbekk overfor Nettavisen.

- Mot bedre vitende
Redaktøren hevder at Regjeringen talte mot bedre viten under deler av Muhammed-striden, og at det var lettere å angripe Magazinet enn andre store aviser.

- Regjeringen skjøv en liten avis foran seg. De visste at tegningene hadde stått på trykk tidligere i Norge. Likevel understreket og gjentok Støre at ingen «toneangivende» aviser hadde trykket dem. Hvorfor gjorde han det når andre norske aviser beviselig hadde trykket dem? spør Selbekk.

Ikke lest boka
Under TV 2s dokumentar om Mohammed-tegningene mandag hevdet Vebjørn Selbekk at både statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre ga Magazinet skylden for bråket rudt Muhammed-tegningene. Støre ønsker ikke å kommentere påstandene.

- Jeg så dokumentaren, men har ikke lest boka. Jeg vil gjerne se den først, sier han til Nettavisen.

Se video her

Truer
I boka hevder han også at islam truer europeiske verdier.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg er ikke blant dem som frykter et islamsk kalifat i Europa. Jeg er for innvandring og retten til asyl. Men mange er redde for å ta opp disse spørsmålene fordi de har sett konsekvensene. Islamistene vil tvinge oss til taushet, mener Selbekk.

- Hvis ikke vi som er for innvandring og vern om asylretten tør debattere de problemstillingene, tror jeg debatten lett havner hos brune debattanter, sier han.

Vebjørn Selbekk presenterer boka på en en pressekonferanse i Oslo tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.