RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Store mørketall for overgrep

Sist oppdatert:
Redd Barna i Norge mener det er store mørketall når det gjelder barn som blir seksuelt misbrukt av FN-soldater.

Rapporten «No One To Turn To» som ble lagt frem tirsdag, viser at barn i konfliktrammede områder blir misbrukt av FNs fredsbevarende styrker og bistandsarbeidere.

Barna, som ifølge rapporten skal være helt nede i seksårsalderen, uttaler seg i rapporten om ulike typer misbruk - blant annet bytte av mat for sex, voldtekter, barneprostitusjon og handel med barn.

– Rapporten avdekker at barna ikke tør å fortelle om overgrepene og lider i det stille. De frykter at overgriperen vil straffe dem eller at hjelpeorganisasjonen stopper sitt arbeid. Barna forteller at de er redde for å bli dømt, straffet eller utestengt av lokalsamfunnet. Mørketallene er høye, sier Redd Barnas generalsekretær, Gro Brækken.

Les mer på Redd Barnas Hjemmeside

FN verst i klassen
Det kommer frem i rapporten at det er blant FNs fredsbevarende styrker at overgrep er mest utbredt.

– Vi vil at militære her i Norge som skal i internasjonal tjeneste skal få obligatorisk opplæring om barn i krig og konflikt. På dagens opplæring legger vi fokus på barnet, beskyttelse mot overgrep, hva de kan gjøre, deres opptreden i forhold til barn og krigens konsekvenser for barn, sier Brækken.

Brækken påpeker at det er et fåtall mennesker som begår disse overgrepene, men at det helt klart praktiseres en nulltoleranse for dette hos Redd Barna.

– Vi har strenge etiske retningslinjer som både internasjonalt og lokalansatt personell og partnere forplikter seg til å overholde, sier Brækken.

Klageorgan
Brækken ønsker at FN oppretter et lokalt klageorgan slik at barna og deres foreldre kan rapportere om overgrep som gjøres av folk som jobber på vegne av det internasjonale samfunnet - og at overgriperne tas.

Rapporten er utarbeidet av det britiske Redd Barna og er basert på dybdeintervjuer med flere enn 300 barn, hvor mer enn 250 av disse bor i kriserammede områder som Elfenbenskysten, Sør-Sudan og Haiti. Om lag halvparten av de spurte var jenter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere