- Storfe og hest har bedre vern

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Familien raser mot kommunen, som har avslått å gi 97-åring sykehjemsplass.

12.01.10 12:44

Den 97 år gamle kvinnen er sterkt pleietrengende. Hun trenger hjelp til både stell og for å få i seg mat, men Farsund kommunen i Vest-Agder mener hun ikke trenger sykehjemsplass, og har avslått de pårørendes søknad. Det skriver Farsunds Avis.

Bedre for hestene
De pårørende er sterk provosert av kommuneledelsen og politikerne.

- Det virker som at når de får stemmen vår under valget og kommer til makta, så skjer ingenting. I henhold til dyrevernloven så har storfe og hest et bedre vern enn gamle pleietrengende med hensyn til pleie, varme og frisk luft, sier den pårørende, som har tatt seg av kvinnen i en årrekke, til avisen.

Kvinne har hjemmesykepleie, men familien mener hun har behov for døgnpleie og de er redde for hva som skal skje når de ikke er der. Pårørende forteller at i julen sov kvinnen flere dager i strekk, og de pårørende klarte ikke å få i henne maten de kom med.

- Hun sov i nesten ei uke. Det var fryktelig. Vi prøvde å få kontakt, men hun var helt borte, og maten ble ikke rørt.

Les: Kommunene vil ha mer frivillig innsats i eldreomsorgen

Les også: Hver fjerde kommune vil kutte i sykehjem

- Angriper systemet
Pårørende til kvinnen forteller til Farsund Avis at når 97-åringen har klare øyeblikk, insisterer hun på at hun ikke vil på det hun kaller gamlehjem, men at hun ber om å bli innlagt på sykehus.

De mener dette som skal være noe av forklaringen kommunen bruker for avslaget på sykehjemsplass. Ettersom de pårørende ikke har umyndiggjort kvinnen, blir hennes ord om at hun ikke vil på gamlehjem lagt til grunn.

- Men hun er ikke i stand til å vurdere sitt eget behov, og hun forstår ikke hva hun sier nei til. Det er systemet vi angriper. Ikke de ansatte i hjemmesykepleien. De gjør en fantastisk jobb når de er hos henne. Men hun må ha heldøgns pleie - og det har hun hatt behov for i mange år allerede.

Svaret på søknaden om sykehjemsplass kom ifølge familien etter fire måneder, da med avslag. De pårørende har klaget på avgjørelsen, men etter to og en halv måned venter de fremdeles på svaret fra Fylkeskommunen.

- Alle ivaretas
Kommunalsjef i Farsund kommune, Anne-Margrethe Tjøtta Johnsen, sier hun ikke kan gå inn i enkelsaker, men på generalt grunnlag sier hun at det er viktig at brukere som trenger hjelp blir ivaretatt.

- Det viktigste er at folk får den hjelpen de trenger. Jeg tror ikke er mulig å ha ledig plass stående, det er det ingen kommuner som har mulighet til, slik jeg ser det. Men det er ingen som venter på plass nå, alle blir ivaretatt, sier hun til Nettavisen.

Hun bekrefter at kommunen la ned ti sykehjemsplasser i 2009.

- Men vi har ikke planer for å legge ned flere i år, og så vidt jeg vet er saken i bero om hva som skal skje fremover.

Føle seg trygge
Johnsen sier det er svært sjelden de mottar klager fra brukere eller pårørende, om at tilbudet er mangelfullt.

- De gangene det skjer, går vi inn og ser på tilbudet brukeren har.

Hun sier det er viktig at alle parter føler seg trygge, men understreker at brukers ønske ikek alltid samsvarer med pårørendes.

- Igjen, på generelt nivå, så håper jeg pårørende henvender seg til tjenestene som eksisterer, slik at pårørende - og bruker - føler seg trygge. Men jeg beklager dersom ikke alle oppfatter det slik. Og det er også slik at ikke alle brukere er enige med pårørende, understreker Johnsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.