RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Stortinget kan ha vært feilinformert

Sist oppdatert:
Leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Lodve Solholm lover at Rosén-saken får etterspill.

- Det mest alvorlige er at Stortinget kan ha sittet på feilinformasjon da det godkjente å sende soldater til skarpe oppdrag i utlandet. I dette tilfellet Afghanistan, sier lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Lodve Solholm (Frp) til Nettavisen.

Svært alvorlig konstitusjonell sak
- Det ble gjort helt klart at soldatene hadde en sanitet som var godt nok utrustet med seg. Hvis dette ikke var korrekt, er dette en svært alvorlig konstitusjonell sak som det er vanskelig å se utgangen på akkurat nå, Solholm.

Kan det bli stilt mistillitsforslag mot forsvarsministeren?

- Foreløpig roer vi ned sjargongen og venter til redegjørelsen fra forsvarsministeren foreligger. Forhåpentligvis er den klar snart, sier Lodve Solholm.

Intet nytt fra forsvarssjefen
Kontrollkomiteen har bedt forsvarssjef Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) om en redegjørelse for legedekningen i Afghanistan og konflikten mellom forsvarssjef Diesen og Rosén.

Forsvarsdepartementet har annonsert at redegjørelsen skal foreligge mandag ettermiddag. Klokken 22.47 melder Forsvarsdepartementet at brevet vil bli oversendt komiteen før midnatt, og at det ikke vil offentliggjøres før klokken 10 tirsdag.

Solholm lover at saken ikke legges død når komiteen møtes tirsdag.

- Da har vi har to muligheter: et nytt brev med nye spesifikke og konkrete spørsmål hvis rapporten fra forsvarsministeren ikke er tydelig nok. Eventuelt går vi rett på og åpner sak som forbereder en åpen høring, men da er vi avhengig av støtte fra Kristelig Folkeparti eller Høyre, sier Solholm.

- Fram og tilbake
KrFs stortingsrepresentant Ola T. Lånke i kontrollkomiteen sier til Nettavisen at han er spent på redegjørelsen.

- Det har vært mye fram og tilbake fra forsvarsministerens side, og det er endel spørsmål som ikke er besvart. Jeg vil ikke utelukke at det blir en åpen høring, jeg holder alle muligheter åpne. Samtidig kan det være at forsvarsministeren velger å ta andre interne grep enn det vi forventer, så jeg tror det er lurt å vente på redegjørelsen før vi velger hvordan vi skal gå videre med saken, sier Lånke.

Han mener det er naturlig at Solholm frir til de andre opposisjonspartiene, men tror likevel ikke at komitélederen uten videre skal forvente at de rødgrønne ønsker å legge saken død etter Strøm-Erichsens redegjørelse.

- Jeg ser det ikke uten videre slik at det kun er opposisjonen som ønsker en gjennomgang av denne saken. Men alt avhenger ennå av hva som kommer fram i redegjørelsen, sier Lånke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere