Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Stortingsmann ville bestikke politi

Foto: TV 2
Sist oppdatert:
En politiansatt hevder at han ble forsøkt bestukket av en stortingsrepresentant. Nå etterlyses politimannen.

Har du tips i saken? kontakt Nettavisen på 21 00 60 10, eller på mail: vaktsjef@nettavisen.no

I bladet Politiforum, som blir sendt ut i morgen, blir politimannen bedt om å ta kontakt snarest.

Det var NRK som for noen uker tilbake gjennomførte en spørreundersøkelse blant alle Norges politiansatte. Et av spørsmålene lød: – Hvilken bakgrunn hadde vedkommende som kom med et tilbud som du oppfattet som forsøk på korrupsjon?

Politimannen som nå etterlyses, svarte: «Stortingsrepresentant».

- Det sto ikke mer eller utfyllende informasjon i svaret. Etterlysningen i Politiforum er et forsøk på å komme i kontakt med vedkommende, sier journalist Tormod Strand i NRK til Nettavisen.

- Aldri hørt om lignende
Redaktøren i Politiforum, Ole Martin Mortvedt, sier at saken er svært oppsiktsvekkende.

- Jeg har aldri hørt om lignende, og det er derfor vi velger å samarbeide med NRK i denne saken. Spørreundersøkelsen var anonym, så det går ikke å spore vedkommende. Men vi håper han eller hun vil komme fram frivillig og kaste lys over saken, ettersom det er så spesielt og oppsiktsvekkende, sier Mortvedt til Nettavisen.

Han understreker at han holder alle muligheter åpne.

- Av og til får jo journalister feilinformasjon. Men nettopp derfor må vi sjekke denne saken nøye. Jeg håper virkelig den politiansatte melder seg. Vi garanterer vedkommende full anonymitet og kildevern, sier Mortvedt.

- Kjempealvorlig
Leder i Politiets Fellesforbund (PF), Arne Johannessen har gått igjennom alle svarene som kom inn. Av landets 8000-9000 polititjenestemenn, anslår Johannessen at en fjerdedel har svart på den anonyme undersøkelsen.

- Hvor alvorlig ser du på dette?

- Hvis det er en realitet at en stortingsrepresentant har prøvd å bestikke en politimann, så er det kjempealvorlig, sier Johannessen til Nettavisen.

- Er det noen grunn til at vedkommende polititjenestemann lyver?

- Dette blir ren gjetning, men hvorfor skulle en av våre medlemmer bløffe om noe slikt i en anonym spørreundersøkelse? svarer Johannessen.

- Hva synes du om at en stortingsrepresentant tyr til korrupsjon?

- Det er veldig, veldig alvorlig. Dette sier noe om en forvitring av samfunnet vårt, der noen synker så dypt at de tror de kan la seg kjøpe ut av situasjonen.

Advokater og eks-politfolk
Ifølge Johannessen er det ikke bare en stortingsrepresentant som har forsøkt å bestikke lovens lange arm.

Advokater, topper i næringslivet, journalister og tidligere politifolk skal ifølge undersøkelsen ha forsøkt å bestikke polititjenestemennene. Det dreier seg om alt fra småpenger til 100.000 kroners-klassen.

- Det er gledelig å lese at de som har besvart spørreundersøkelsen har hatt ryggrad til å si nei til korrupsjon, sier Johannessen.

- Har noen av dine medlemmer i PF noensinne latt seg bestikke?

- Det ville være naivt å tro at det ikke har skjedd. Men jeg er samtidig veldig trygg på at dette dreier seg om enkeltpersoner. Vi i politiet har en yrkesmoral som ikke tillater slikt, svarer Johannessen.

- Skal ikke forekomme
Nestleder i justiskomiteen på Stortinget, Jan Arild Ellingsen (FrP), ser svært alvorlig på saken.

- Dette høres grovt ut. Å oppfordre til korrupsjon skal ikke forekomme. Spesielt vi stortingspolitikere, som er lovgivere, må være særdeles påpasselige i forhold til slikt, sier han til Nettavisen.

Ellingsen skal undersøke saken nærmere.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland vil ikke kommentere saken.

- Jeg kan ikke uttale meg på et rent hypotetisk grunnlag, sier Jagland via informasjonsleder Anne Odden i Aps stortingsgruppe, til Nettavisen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!