*Nettavisen* Nyheter.

- Støtende og befriende Gaarder

Jostein Gaarder blander kortene, mener den norske Auscwitz-overlevede Julius Paltiel om Gaarders fordømmende kritikk av Israel.

07.08.06 15:41

Sammen med Tor Bang svarer Julius Paltiel på Jostein Gaarders knusende kronikk, lagt opp etter profetet Amos, i Aftenposten lørdag.

- Blander begrepene
I kronikken skriver Gaarder: «Det er på tide å øve inn en ny lekse: Vi anerkjenner ikke lenger staten Israel. Vi kunne ikke anerkjenne det sørafrikanske apartheidregimet, og vi anerkjente ikke det afghanske Taliban-regimet. Så var det mange som ikke anerkjente Saddam Husseins Irak, eller serbernes etniske rensing. Nå må vi venne oss til tanken: Staten Israel i sin nåværende form er historie».

LES HER: Gaarder fordømmer Israel

Gaarder understreker at han har flere jødiske venner og at han ikke er noen jødehater, men Paltiel mener han blander kortene når han omtaler jødene og Israel om hverandre.

- Gaarder angriper den jødiske nasjon av verdens religiøse og ikke-religiøse jøder, ikke bare staten Israel, skriver Paltiel.

- Som Mein Kampf
Søndag gikk Mona Levin sterkt ut i Aftenposten og kalte Gaarders kronikk for «det styggeste hun hadde lest siden Mein Kampf». Den svenske forfatteren Gabi Gleichman sier han er enig i mye av Gaarders kritikk og at han er like opprørt over Israels hardhendte okkupasjon, men at Gaarder støter jøder ved å si at han håper de får human behandling når de må forlate sitt land.

Men Jostein Gaarder får også støtte, fra flere hold. Flere, deriblant forfatter Anne B. Ragde, mener Gaarder setter søkelys på noe viktig. Jon Michelet advarer imidlertid mot kronikkens form som i sin uforsonlige form kan misbrukes av både jøder og antisemittister.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.