*Nettavisen* Nyheter.

- Støtter lærernes kamp

PÅ STREIKESKOLEN: Casper Feng og Hallvard Sund er elever på Lillestrøm videregående skole der mange lærere er i streik. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Videregående-elevene i Skedsmo kommune får timeplaner med store huller, men støtter lærernes streik.

19.08.14 19:42

LILLESTRØM (Nettavisen): - Vi får ikke bøker, timeplaner er ikke klare, vi får ikke startet, og kommer ikke skikkelig i gang med skoleåret.

Markus, Sanden, Tuva, Mathias og Nora har nettopp begynt på Lillestrøm videregående skole, der årets skolestart er sterkt preget av lærerstreiken.

Nettavisen direkte: Følg utviklingen i lærerstreiken her

God tid

Klokka nærmer seg 12 tirsdag, og Nettavisen treffer elevene i sentrum av Lillestrøm - på vei til skolen.

Les også: - Dette blir aldri en A4-jobb

- Vi begynner ikke før nå og har hatt god tid i formiddag, forklarer de. De har hatt tid til å kose seg litt i byen.

Klikk på bildet for å forstørre.

VENTER PÅ LÆRERNE: Markus, Sander, Tuva, Mathias og Nova kunne ta seg fri fra Lillestrøm videregående tirsdag formiddag på grunn av lærerstreiken. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)


Ungdommene er i godt humør, men innrømmer at det også er frustrerende med en slik start på skoleåret. Men de støtter lærernes kamp.


Det gjør også Casper og Hallvard, som går i tredje klasse på samme skole.

- Vi har undervisning, en det er to klasser på trinnet vårt som ikke får noen ting, sier de.

- Jeg tror de selv vet best hvordan de skal gjøre jobben sin, og vi ønsker ikke at de skal bli pålagt mer tvungen arbeidstid og mer byråkrati, sier de to.

Klikk på bildet for å forstørre.

UVANT: Rektor Stein Pettersen ved Skedsmo videregående skole må innrømme at årets skolestart ikke ble helt som ønsket. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Rektor på Lillestrøm videregående skole har en travel dag og har ikke tid til å snakke med Nettavisen, men på naboskolen Skedsmo videregående forteller rektor Stein Pettersen at lærerstreiken preger skolen og årets skolestart.

Han kommer rett fra en samling for årets nye elever i gymsalen.

- Vi har 1144 elever her i alt. Ingen får full undervisningspakke i disse dager. Alle blir berørt av streiken. For to klasser er det helt stopp, sier han.

Timeplan med huller

Pettersen forteller at skolen har laget en timeplan der timene til streikende lærere er tatt ut. Det er denne timeplanen - med store huller - elevene så langt må forholde seg til.

Gunnar Kristiansen er tillitsvalgt for Utdanningsforbundet ved Lillestrøm videregående skole. Vi treffer ham på streikevakt sammen med Marit Sellevold.

- Streiken er viktig, selv om vi aller helst skulle vært der og jobbet, sier de og nikker mot inngangen til skolen.

- Mer enn undervisning

- KS ønsker at vi skal være mer som andre kommunalt ansatte, men det er mye som skiller denne jobben fra andre. Lærerjobben er mer enn undervisning, den innebærer også mye kontakt med elever, foreldre og ulike instanser. Vi kan ikke sitte uforstyrret med dette på skolen. Vi sitter som på en lesesal, mange etter hverandre. Skal vi ringe, må vi gå utenfor eller ta det i bilen, forklarer de to.

Derfor er lærerne så skeptiske til å få mer av arbeidstiden sin bundet til skolen, mener de, men understreker at konflikten også handler om mye mer.

- Jeg tror grunnen til at så mange stemte nei var den mistilliten som lå i tilbudet fra KS. De antyder at vi ikke gjør jobben vår. Jeg tror mange ble provosert av det. De 7,5 timene er kanskje ikke noe stort problem, men det er dette med at KS vil frata oss noe av fleksibiliteten.

Klikk på bildet for å forstørre.

STREIKEVAKT: Gunnar Kristiansen og Marit Sellevold som streikevakter på Lillestrøm videregående skole. - Det lå en mistillit til lærerne i tilbudet fra KS. Det provoserte mange, sier de. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)


Trapper opp

Utdanningsforbundet har varslet opptrapping av lærerstreiken i Akershus fra torsdag 21. august. Da tar de ut 56 medlemmer ved Strømmen videregående skole og ytterligere 7 medlemmer ved Skedsmo videregående skole i streik.

Utdanningsforbundet tok ut 57 medlemmer ved Lillestrøm videregående skole og 62 medlemmer ved Skedsmo videregående skole fra 11. august. Fra mandag 18. august ble ytterligere fem lærere tatt ut i streik på disse skolene.

Totalt er dermed 187 tatt ut i streik, 59 ved Lillestrøm videregående skole, 72 ved Skedsmo videregående skole og 56 ved Strømmen videregående skole.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.