RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Straffen er for lav

Sist oppdatert:
Riksadvokat Tor Aksel Busch fortalte Høyesterett mandag at de Nokas-dømte har fått alt for lav straff.

- Høyst erverdige rett, rikets øverste dommere.

Slik startet riksadvokaten Tor Aksel Busch sitt innlegg i Høyesteretts andre avdeling mandag morgen. I salen sitter alle Nokas-forsvarerne, etterforskningsledelsen i Stavanger, statsadvokat Arild Dommersnes, domfelte Alf Henrik Christensen, og avdøde Arne Sigve Klunglands sønn.

Se video fra ankebehandlingen på TV 2 Sumo.

Busch var soleklar på at påtalemyndigheten mener straffenivået Gulating lagmannsrett la seg på i Nokas-saken, er alt for lavt. Slik Nettavisen skrev i går, kuttet lagmannsretten tilsammen 60 års fengsel fra påstanden som ble lagt fram i retten.

Les også: Kamp om 60 år ekstra fengsel

Streng straff, må bli strengere
Nå håper Busch at Høyesterett vil øke straffenivået.

- Påtalemyndigheten vil argumenter for en vesentlig høyere straff enn lagmannsretten har lagt seg på. I norsk tradisjon er straffen relativt streng, men strengere straff må utmåles, sa Busch.

Søndag sa forsvarer John Christian Elden til Nettavisen at det i Norge ikke har blitt gitt mer enn åtte års fengsel for ran med dødsfølge i Norge. Til tross for straffereduksjonen som lagmannsretten ga, har Nokas-ranerne fått vesentlig strengere straffer. Elden mener at de dømte ikke skal straffes spesielt hardt fordi det var en politimann som døde, men at straffenivået må reflektere det lovbrudd som er begått.

Det brutale ranet
Nettopp det argumenterte Tor Aksel Busch for også i Høyesterett mandag. Busch mener derimot at Nokas-ranet var utført på en slik måte at det ikke finnes veiledning i gjeldende i tidligere dommer for å utmåle straff i denne typen ran. Årsaken er den brutaliteten og militære fremgangsmåten som Busch brukte formiddagstimene på å forklare for Høyesterett.

I Høyesterett fortalte Busch om et velregisert ran som innbefatter en dødsfølge, samt drapsforsøk på to andre politimenn som det aldri ble tatt ut tiltale for. I tillegg ble to personer (en sivil og en politimann) holdt som gissel, en lastebil ble satt i brann utenfor politihuset i Stavanger, hundrevis av skudd ble avfyrt med automatvåpen.

- Rekkevidden for et AG3 gevær vil være fire kilometer så det er ingen tvil om farligheten ved bruk av disse våpnene, sa Busch.

Mange i fare
Flere av skuddene ble avfyrt på åpen gate på Domkirkeplassen i Stavanger. Flere andre skudd ble avfyrt inn i Nokas-lokalene der flere ansatte var til stede.

- Det er gjort beregninger om at ranerne tok med seg rundt 1000 skudd til dette, sa Busch i retten.

Når det gjaldt skytingen mot politibilen til Arne Sigve Klungland, sa Busch at det er rart at ikke en buss i nærheten ble truffet av skuddene fra Schumann, fordi flere av skuddene gikk rett gjennom politibilen. Bevismateriale viser også at prosjektiler har gått gjennom vinduer og inn i hus rundt Domkirkeplassen.

Busch brukte bilder fra innsiden av Nokas, samt lyden som Nettavisen tidligere har publisert, til å fortelle Høyesterett hvor brutalt dette ranet var.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere