*Nettavisen* Nyheter.

- Strider mot folks oppfatning av rett og galt

Foto: Caroline Bartos Huseby (Bygdeposten)

Kastes ut av Norge etter å ha feiltolket kode til arbeidstillatelsen i Norge.

14.07.10 16:42

(Bygdeposten): Buskerudbenken på Stortinget mener det må brukes mer sunn fornuft i saker som den Laila Navrud har havnet i.

I utvisningsaker lik den Laila Navrud fra Åmot har havnet i, står politikerne uten makt. Det er Utlendingsnemnda (UNE) som styrer alle avgjørelser.

Nå går en samlet buskerudbenk ut å etterlyser mer bruk av sunn fornuft og fleksibelt skjønn. Flere av dem mener UNE må utstyres med et større register av sankjsonsmuligheter enn kun utvisning fra landet, melder lokalavisen Bygdeposten.

Mot folks rettsoppfatning
- Saken opprører meg. Jeg tror denne saken strider mot folks rettsoppfatning. Mens kriminelle får bli, så kastes en kvinne som har et barn her, er gift, har arbeid, og snakker norsk, ut av landet. Her må det være mulig å bruke sunn fornuft, sier Jørund Rytman fra FrP til Drammens Tidende.

AP-statsråd Martin Kolberg er ikke like klar i sin uttalelse, men åpen for å se på forslag.

- Først vil jeg si at jeg har stor tillit til departementet og det arbeidet de har gående for å se på lovgivningen. Utlendingsnemnda har fått et mandat av Stortinget til å behandle denne typer saker, og jeg forholder meg til det. Men samtidig ser jeg at det kan være grunnlag for å bruke et mer romslig skjønn. Jeg er åpen for å diskutere at UNE får et bredere spekter av sanksjonsmuligheter, enn kun utvisning av landet, sier Kolberg.

Ny kurs for UNE
Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet mener UNE må få nye retningslinjer.

- Denne saken strider mot vanlige folks oppfatning av rett og galt. Jeg mener UNE bør få nye retningslinjer. Jeg er litt skeptisk til for mye skjønn. Det vil sette de ansatte i UNE under et umenneskelig press. I et demokratisk land kan selvsagt regjering og storting til en hver tid korrigere kursen til UNE.

Høyres Trond Helland mener regelverket har blitt tolket firkantet og mener UNE kan ha fått for mye makt, ifølge Bygdeposten.

- Det kan synes som om UNEs makt har blitt for stor og at det har gått for langt når det er sånn at man ikke lenger kan utøve et menneskelig skjønn. Det er et tankekors at det ikke er politisk styring med UNE. Det ble jo opprettet for nettopp å unngå at vanskelige saker havnet på bordet hos ministrene. Men jeg mener det går an for regjeringen å gi retningslinjer i forskjellige «saksgrupper».

Denne saken er levert av Bygdeposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag